Na nádraží Praha-Bubny vznikne Památník ticha. Otevřít by se měl za dva roky

Na nádraží Praha-Bubny vznikne Památník ticha. Otevřít by se měl za dva roky  

Revitalizací zanedlouho projde nádraží Praha-Bubny, kde vznikne Památník ticha připomínající oběti holocaustu. Právě odsud totiž během druhé světové války odjížděly transporty do ghett a koncentračních táborů. Památník by se měl otevřít v roce 2021.

Zamýšlený památník si klade za cíl připomínat našim současníkům osudy lidí, kteří odsud byli ve čtyřicátých letech nedobrovolně vypraveni na cestu, ze které nebylo návratu,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib.

Vizualizace stálé expozice Památníku ticha. Foto: archiv Magistrátu hl. m. Prahy

Za projektem revitalizace nádraží stojí architektonické studio ARN. Ve zrekonstruované nádražní budově se bude nacházet expozice, která přiblíží několik témat souvisejících s příběhy holocaustu v kontextu Prahy. Kromě ní chystají organizátoři do programu zařadit také sezónní projekty a vytvořit zde vzdělávací zázemí.

Kromě pietního účelu bude moderní památník také dynamickým centrem s nabídkou současných témat převážně pro školy. Věnovat se bude i stále rezonující tematice xenofobie a antisemitismu.

Dnešní založení památníku není vracení se do minulosti, ale otevření se budoucnosti. Je velmi důležité, že Památník ticha na svých cílech spolupracuje také s psychologem Phillipem Zimbardem a společně nám ukazují cestu, jak být k sobě vnímavější,“ poznamenal starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Současný stav nádraží Praha-Bubny. Foto: archiv Magistrátu hl. m. Prahy

Památník ticha by se měl zpřístupnit veřejnosti v roce 2021. Hlavní město získalo objekt nádraží Praha-Bubny do dlouhodobé zápůjčky od Správy železniční dopravní cesty a dále ji ponechalo ve správě Památníku Šoa Praha.

Vizualizace Památníku ticha. Foto: archiv Magistrátu hl. m. Prahy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!