Festival Bez hranic uvede hry devíti divadelních souborů z Česka, Polska a Slovenska

Festival Bez hranic uvede hry devíti divadelních souborů z Česka, Polska a Slovenska 

Mimořádné inscenace ze třech zemí nabídne devětadvacátý ročník mezinárodního divadelního festivalu Bez hranic, který se od 1. do 8. června koná v česko-polském souměstí Český Těšín a Cieszyn. Program zahrnuje i koncerty, filmové projekce nebo výstavy.

Z českých souborů na nejstarším tuzemském porevolučním divadelním festivalu nebude chybět Cirk La Putyka, který do Těšínů přiveze nevšední cirkusové představení Isole (1. června), nebo Městské divadlo Brno se hrou Osmyčky (6. června), kabaretem nejenom o osudových „osmičkových“ rocích. Směsici Havlovy hry a „úplně poslední Vaňkovky“ s názvem Protest/Rest (5. června) uvede pražské Švandovo divadlo.

Slovenskou divadelní scénu bude zastupovat inscenace Anna Franková (8. června) z Nového divadla Nitra. Festival tradičně nabízí i pohled na současné polské divadlo. Těšínské divadlo představí inscenaci Tango (4. června).

Nevšední zážitek čeká publikum při hře s českými titulky Wałęsa w Kolonos (4. června) s ústřední postavou v podání herce Jerzyho Stuhra, známého z kultovní komedie Sexmise. Teatr Wybrzeże z Gdańska přispěje do festivalového programu hrou Trojanki (5. června) v režii Jana Klaty, který působí i v pražském Divadle pod Palmovkou.

Z představení Trojanki. Foto: archiv MDF Bez hranic

Několik her bude určeno i pro nejmenší diváky, ať už loutkový příběh Wendy (2. června) v podání souboru z Bialystoku, nebo hra pro starší děti Chłopcy z Placu Broni (7. června), kterou bude prezentovat Teatr Pinokio Łódź.

Hlavní program doplní koncerty, na festivalu vystoupí třeba polská folková kapela Tulia, slovenský jazzman Peter Lipa nebo česká zpěvačka a violoncellistka Dorota Barová. Již tradiční Odpoledne s mistrem v prostorách Čítárny a kavárny Avion tentokrát přivítá již zmíněného Jerzyho Stuhra.

Těšínští výtvarní umělci budou prezentovat svá díla na výstavě Hranice v Galerii Půda. Nebude chybět ani akce Impuls 89 přibližující činnost spolku Solidarność Polsko-Czesko-Słowacka, který zásadním způsobem formoval nejen kulturní tvář regionu před rokem 1989 i po něm.

Festival tradičně hostí jeviště Těšínského divadla v Českém Těšíně či Teatru Adama Mickiewicze v polském Cieszyně. Nově se část programu odehraje ve sportovní hale Slezské univerzity v Cieszyně.

Z inscenace Wałęsa w Kolonos. Foto: archiv MDF Bez hranic

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!