Mecenáška umění Meda Mládková oslaví sté narozeniny výstavou i divadelní inscenací

Mecenáška umění Meda Mládková oslaví sté narozeniny výstavou i divadelní inscenací 

Přední česká mecenáška umění Meda Mládková oslaví letos v září významné životní jubileum. U této příležitosti otevře Museum Kampa za měsíc výstavu přibližující její pestrý život. O něm pojednává i chystané představení v hlavní roli s Tatianou Vilhelmovou, které bude mít premiéru také 24. června.

Jedním ze završení celoročního programu Století Medy Mládkové bude expozice v Museu Kampa, která představí zejména život Medy a jejího manžela Jana v americkém Washingtonu. Jejich tamější dům se stal centrem setkávání dobových významných osobností, navštívili ho třeba Madeleine Albright, Bohumil Hrabal nebo Henry Kissinger.

Prostor Musea Kampa se promění na místnosti plné stylizovaných fragmentů z washingtonského domova, kde se umělecká díla prolínala s architekturou a designem. K vidění bude také unikátní kolekce oděvů Medy Mládkové ze šedesátých a sedmdesátých let, které pocházejí z významných haute couture domů.

Vůbec poprvé bude mít veřejnost možnost zhlédnout digitalizovaná rodinná videa, která Jan Mládek pořídil v průběhu 50. a 60. let na společných cestách s manželkou po Asii, Evropě a Americe. Prohlédnout si budou moci také fotografie z archivu mecenášky.

Kromě výstavy chystá Museum Kampa i bohatý doprovodný program. Biografickou inscenaci Meda uvede 24. června a její reprízy poběží až do 8. září, kdy „ambasadorka umění“ oslaví sté narozeniny. V divadelní adaptaci publikace Ondřeje Kundry Můj úžasný život, která popisuje Mediny osudy od jejích čtrnácti let do současnosti, účinkuje Tatiana Vilhelmová, Dana Batulková, Veronika Arichteva a další.

Galerie také připravuje komponované večery, přednášky, diskuze a besedy. V létě se můžete těšit na večírek v převlecích za umělecká díla, který se uskuteční 13. července, děti čekají dva turnusy příměstského tábora zaměřeného na umělce spojené s Medou Mládkovou. Na podzim se koná mimo jiné literární večer Listopadový hurikán Bohumila Hrabala, který připomene i knihy vydané mecenáškou v exilovém nakladatelství.  

Foto: archiv Musea Kampa

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!