Pro kamna se chodilo ke Špačkovi. Historii kamnářského řemesla přibližuje Muzeum Prahy

Pro kamna se chodilo ke Špačkovi. Historii kamnářského řemesla přibližuje Muzeum Prahy 

Výrobou kamnových kachel a kamnářským řemeslem od konce 14. do 16. století se zabývá nová výstava v Domě U Zlatého prstenu v Praze. Představuje archeologický nález hrnčířské dílny v Truhlářské ulici na Novém Městě a jejího vlastníka, hrnčířského a kamnářského mistra Adama Špačka.

Hrnčířskou dílnu, se kterou návštěvníky seznamuje nová výstava Muzea hlavního města Prahy v Domě U Zlatého prstenu, archeologové objevili při rozsáhlém výzkumu někdejších kasáren na náměstí Republiky v letech 2003 až 2006.

Jejím majitelem byl pražský měšťan Adam Špaček, který ji provozoval v polovině 16. století. Soubor nalezených kachlových zlomků je výjimečný svým počtem (bezmála 30 000 kusů) i zachovanou kvalitou.

Na výstavě jsou k vidění i další původní archeologické nálezy z oblasti hrnčířské a kamnářské výroby nebo dobová vyobrazení, kteří přibližují život a provoz v hrnčířských dílnách a také vývoj otopných zařízení a různých typů kachlových kamen. Součástí expozice je i replika hrnčířského kruhu z 15. století zvaného špruslák či rekonstrukce kachlových kamen podle nálezů ze Špačkovy dílny.

Z výstavy Pro kamna ke Špačkovi. Foto archiv Muzea hlavního města Prahy

V historii zprvu otevřené ohniště postupně pokryla krytá kamenná či hliněná pecní konstrukce. V době středověku se do hliněné klenby pece začaly vsazovat vypálené keramické kachle, z nichž se později stal jediný konstrukční prvek, čímž se pec proměnila na kachlová kamna. Ve střední Evropě se tento způsob vytápění používal už od 12. století.

Kachlová kamna se zpočátku objevovala pouze v církevních a šlechtických sídlech, v průběhu středověku však pronikala do měšťanského a následně i do venkovského prostředí. Kromě užitkové zastávala bohatě zdobená kamna i funkci estetickou. Výběrem dekorativních motivů dávali objednavatelé kamen najevo také své politické či náboženské přesvědčení.

Výstava je v Domě U Zlatého prstenu otevřená až do 29. března příštího roku.

Foto archiv Muzea hlavního města Prahy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!