Festivalové rady


Každý, kdo někdy navštívil hudební festival vám potvrdí, že jde skutečně o nezapomenutelný zážitek. Výtečná hudba, jedinečná atmosféra, noví přátelé a s trochou štěstí i dobré počasí. Stačí však jedna nepředvídatelná situace a celý festival se může změnit v noční můru. Domů se tak můžete vrátit bohatší leda o nezapomenutelné zážitky na bezesné noci způsobené hlasitě zpívajícím podnapilým sousedem, marné hledání supermarketu, zastávky a vlastně všeho co není zakresleno v mapě, kterou jste si předtím zapomněli vytisknout, či třeba nenávratně ztracenou peněženku s vašimi posledními úsporami.

Z těchto, a samozřejmě i mnohých dalších důvodů jsem se rozhodla dát dohromady pár tipů, jak si letošní hudební festivaly užít a přežít.

Předvídejte

Základní vlastností slavných vojevůdců vedoucí k vítězství byla již v minulosti předvídavost. A to platí i v dnešní době. Před odjezdem na festival se proto na chvíli posaďte a zkuste si představit, jak asi bude vše probíhat. Zamyslete se zejména nad počasím a vhodným oblečením. Nezapomeňte hlavně pláštěnku, pořádné boty, špunty do uší, kinedryl na cestu, fotoaparát a zejména pak paměťovou kartu a samozřejmě vstupenky na samotný festival. Při nástupu do vlaku vám totiž lístky pečlivě vytisknuté, složené a připevněné doma na lednici, budou skutečně k ničemu.

Jistěte se

Krabička poslední záchrany je neocenitelným pomocníkem nejen malého skauta, ale i  festivalového dobrodruha. Její složení by se mělo přizpůsobit dané situaci. I přesto by její součástí měla být především baterka, náhradní baterie, tužka, papír, papírové kapesníčky atd. Do batohu si nezapomeňte přibalit ani malou slanou svačinku, která zažene náhlý hlad mnohem rychleji než něco sladkého. Ideální pro tyto účely jsou například krekry TUC v malém 21g balení, které se vám hravě vejdou i do kapsy a navíc se během cesty neroztečou. Nezbytnou součástí KPZ by se měl stát i acylpyrin, který vzhledem k častým případům nevolnosti může v některých případech usnadnit i ranní vstávání. Rovněž astmatici, alergici, kardiaci a ostatní nemocní by neměli přípravu podcenit. 

Orientujte se

Mapa a mobilní telefon patří mezi nezbytné součásti každého festivalového návštěvníka. Proto až si budete tisknout program festivalu, nezapomínejte ani na mapu přilehlého okolí. Nebudete pak nemile překvapeni, když vám dojde např. voda, potraviny, peníze či benzín. Rovněž mobilní telefon s nabitou baterkou má ve festivalových podmínkách cenu zlata. Hledat zásuvku v širém poli může být nelehký, často dokonce neřešitelný problém.

Chraňte se

Uvolněná atmosféra a snadno dostupné stany nahrávají především zlodějům. Rada nenechávat cennosti ani peníze ve stanu je každému sice stokrát vtloukána do hlavy, přesto jí někteří návštěvníci festivalů berou na lehkou váhu. Podceňována bývá rovněž ochrana proti nevítaným hostům. K naší obraně tak může dobře posloužit zejména pepřový nebo slzný sprej. Proti nečekaným nočním návštěvníkům v podobě létajícího hmyzu však bohatě postačí repelent.

Bavte se

Každý festival pod širým nebem má svá pro i proti, ale skoro všechny situace se dají řešit. Takže pokud se proti vám spikne počasí, příroda i osud, nezoufejte. I když se to nezdá, i ze smolného víkendu se může stát zábavná historka a z deští zmáčeného návštěvníka festivalový hrdina. V každém případě se domů vrátíte s nezapomenutelnou vzpomínkou. A to je přeci pádný důvod zkusit své štěstí i příští rok, avšak tentokrát bohatší o pár nových zkušeností, jak ve zdraví a pohodě přežít fesťák.

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!