Zábava pro nejmenší, nostalgie pro dospělé. Detective Pikachu překvapuje vizuálně propracovaným, i když naivním příběhem

Zábava pro nejmenší, nostalgie pro dospělé. Detective Pikachu překvapuje vizuálně propracovaným, i když naivním příběhem65%

Videohra, seriál, několik snímků i hra na smartphonech. Pokémoni, kteří ovlivňovali volný čas několika generacím, přichází i na stříbrná plátna. Díky propracované grafice v nich můžete vidět každý chloupek na Pikachuově kožíšku a jeho “pika” vykouzlí úsměv na rtech dětí i dospělých, jinak je ale film zoufale předvídatelný. Nové generaci obdivovatelů tak nejspíš učaruje, stará ale odejde s pocitem nostalgie plným zklamání.

Snad každý, kdo se narodil v 90. letech, zná Pokémony. Nejdřív přišli jako videohra, později jako seriál a několik celovečerních snímků. Kartičky s Charmandrem, Bulbasaurem nebo Snorlaxem byly pro děti cennějším zbožím než akcie a hojně se vyměňovaly ve třídách. Poté se tento fenomén na několik let stáhl do ústraní. A před dvěma lety se objevil znovu, tentokrát na smartphonech.

Barevné bytosti, které sice rozumí lidské řeči, ale nepoužívají ji, opět okouzlily stovky dětí, které začaly běhat po městech a lovit své vysněné Pokémony. Není divu, že na novou vlnu obliby opět naskočil herní i filmový průmysl. Nejdříve vznikla hra na Nintendo s názvem Detective Pikachu a na ní navazuje, upřímně jako velmi chytrá reklama, i Pokémon: Detective Pikachu, který už v názvu nezapomíná upomínat, na jakou tradici odkazuje.

Hra i film začínají tím, že Tim najde mluvícího Pikachu, bývalého Pokémona jeho otce/policisty, který se ztratil. Společně se tak snaží vypátrat, co stojí za jeho zmizením. Zápletka opravdu nepřináší více zvratů. V podstatě od začátku víte, jak příběh dopadne, a zhruba po dvaceti minutách jsou vám jasné i všechny dějové odbočky, které se ve filmu objeví. Noví Pokémoni (ostatně i jako ti klasičtější) jsou totiž opravdu zábavou pro děti. Nicméně překvapivě opravdu zábavou.

Je radost se koukat, jak se kreslené postavičky vyvinuly společně s dobou. Pikachu jsou vidět pod dvěma červenými tvářičkami malé chloupky a Charmander má najednou místo jednolité oranžové barvy na hřbětě šupiny. I v širším měřítku je Pokémon: Detective Pikachu pastvou pro oči. V tomto ohledu se potenciál podařilo využít naplno.

Nevyužitý potenciál

Pro nejmenší se pak podařilo propašovat do scénáře i několik vtipů, které s lehkým přimhouřením očí pobaví i dospělé. Zklamaní tedy budou především nostalgici, kteří si pamatují Pikachu z dob, kdy uměl říct jen "pika, pika" a čepici nosil jeho nejlepší přítel Ash. V pestrobarevných kulisách totiž uvidí nevyužitý potenciál. Místo pohádky pro nejmenší totiž Pokémon mohl být i podívanou pro všechny generace, jen kdyby scenáristé rozpracovali příběh, který jim Nintento předložilo. 

Příjemným překvapením pro ně ale může být, že ačkoli je Pikachu s Sherlockovskou čepičkou na hlavě založený na nové hře, odkazuje i na seriál z roku 1996. Například scéna, ve které Tim odnáší Bulbasaura, aby ho ošetřil, se velmi podobá té, ve které Ash odnáší Pikachu za Venusaurem. A podobných jemných narážek v něm najdeme víc.

Z Detective Pikachu se tedy stala vizuálně poutavá, i když ne příliš dějově nápaditá pohádka, která připomíná odkaz opředený mnoha vzpomínkami. Nový Pokémon vlastně spojuje několik generací. A ačkoli na něm každá z nich najde svá zklamání i radosti, žádná nebude odcházet zhnusená nebo snad znuděná. Ta nejmladší jen bude chtít pátrat, kde se Pikachu vzal, a ta starší si doma po projekci potají pustí seriál, kvůli kterému před dvaceti lety vstávala vždy v sobotu v šest hodin ráno.

Názor informuji.cz: 65%

Kdy a kde dávají film: Pokémon: Detektiv Pikachu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!