6 květnových knižních novinek, které by vám neměly uniknout

6 květnových knižních novinek, které by vám neměly uniknout 

Měsíc květen se nese ve znamení literatury. Kromě toho, že proběhne největší český knižní veletrh a festival Svět knihy Praha, vyjde také celá řada zajímavých novinek. My jsme si pro vás připravili výběr šesti z nich, které by vám podle nás rozhodně neměly uniknout.

Čas noc – Ljudmila Petruševská

Výrazně expresivní text ruské spisovatelky Ljudmily Petruševské fascinuje svou stylistickou dokonalostí, rychlým spádem a otevřeností. Zápisky ústřední postavy, básnířky Anny Andrijanovny, zachycují krutou bídu života v pozdní sovětské éře, která se promítá i do rodinných vztahů. Před čtenářem se odehrává souboj vypravěčky s ostatními členy rodiny i s vlastní existencí. Tato konfrontace je bezohledná a plná zákeřných úderů, čtenář však v knize vedle naturalistických scén nalezne také notnou dávku nadhledu a černého humoru.

Cesta k nesvobodě – Tomothy Snyder

Tomothy Snyder, profesor historie na Yaleově univerzitě, prostřednictvím událostí poslední doby v Rusku, na Ukrajině, v USA i v Evropě ukazuje podstatu hrozícího nebezpečí. Pomáhá porozumět, proč jsou tradiční politické ctnosti prospěšné a kterou z nabízených možností bychom si měli zvolit: rovnost, nebo oligarchii, individualitu, nebo totalitu, pravdu, nebo lež.

Očista – Sofi Oksanen

Dramatický příběh dvou generací žen nás zavede nejprve do Estonska 40. let minulého století, kdy byla země okupována Sovětským svazem, poté do doby krátce po rozpadu sovětského impéria. Aliide Truuová ukryje před mafiánským pasákem dívku Zaru, která se jednoho dne zjevila v zuboženém stavu na jejím dvoře. Dívčina přítomnost v domě vyvolá ve staré ženě palčivé vzpomínky na mučení a znásilnění. Ani Zara není bez nepříjemných vzpomínek: dětství ve Vladivostoku prožila s nemluvnou matkou a babičkou neustále přerovnávající kufry pro všechny případy sbalené ve skříni. Přestože ani jedna z žen nehraje úplně otevřenou hru a jediný, kdo vlastně zná pravdu, je sám čtenář, začíná mezi nimi postupně vznikat bližší vztah.

V sibiřských lesích – Sylvain Tesson

Francouzský spisovatel Sylvain Tesson se na půl roku uchýlil na samotu ruské Sibiře a tam, v zimě klesající až k minus třiceti stupňům Celsia, v tichu přerušovaném pouze praskajícím ledem Bajkalu a ve společnosti literárních klasiků rozjímá nad svým životem, moderní lidskou společností a naší společnou budoucností. Poutavé vyprávění čtenáře vytrhne z každodenního shonu moderní civilizace, přenese do klidu drsné Sibiře a donutí přemýšlet.

Stopy města – Lars Saabye Christensen

První díl zamýšlené trilogie zavede čtenáře k obyvatelům čtvrti v západním Oslu v poválečném čase koncem čtyřicátých let 20. století. V centru pozornosti stojí rodina Maj a Ewalda Kristoffersenových a jejich malý syn, Jesper. Ewald pracuje v reklamní agentuře a Maj po večerech vede účetnictví Červeného kříže. Seznámíme se i s jejich sousedkou, paní Vikovou, místním řezníkem Melsomem a jeho synem Josteinem, hotelovým pianistou Enzem Zanettim, učitelem Lokkem a s dalšími obyvateli města. Čtenáři jsou předkládány životní příběhy z doby, kdy se město vzpamatovávalo z válečných let. Dovídáme se i o osudech širších okruhů obyvatel Osla, jež poznáváme prostřednictvím zápisů ze schůzí Červeného kříže.

Vosí továrna – Ian Banks

Šestnáctiletý Frank žije na skotském ostrově jen s otcem, vzpomíná na bratra Erika, který skončil v blázinci, a většinu času tráví podivnými rituály a stavbou hrubých zbraní, kterými zabíjí drobná zvířata. Vosí továrna je prvním románem, který Ian Banks napsal. Knize se dostalo velmi kontroverzního přijetí – kritici ji dílem vynesli do nebes, dílem strhali pro její násilnost a nemorálnost. Dodnes se však objevuje v žebříčcích nejlepších anglických románů a stala se moderní klasikou.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!