Autorka mysteriózních příběhů, kterou si oblíbil Hitchcock. Nejzdařilejší díla pozapomenuté Daphne du Maurier

Autorka mysteriózních příběhů, kterou si oblíbil Hitchcock. Nejzdařilejší díla pozapomenuté Daphne du Maurier 

Ve středu vstoupí na streamovací službu Netflix pod názvem Rebecca nová adaptace románu Mrtvá a živá anglické novelistky Daphne du Maurier. Autorku napínavých psychologických příběhů proslavila také povídka Ptáci zfilmovaná mistrem hororu Alfredem Hitchcockem. Jaká díla z autorčiny rozsáhlé tvorby stojí za přečtení?

Ptáci

Každý si pravděpodobně vybaví stejnojmenný film Alfreda Hitchcocka z roku 1963 s debutující Tippi Hedren, v němž se děj točí kolem nevysvětlitelných útoků opeřenců na obyvatelstvo malého amerického městečka. Ve skutečnosti je adaptací spisovatelčiny hororové povídky, která se původně objevila ve sbírce Jabloň. Zatímco snímek byl zasazen do Kalifornie, knižní dílo se odehrává v autorčině rodné Anglii – často se označuje za alegorii na bombardování Londýna během bitvy o Británii.

Mrtvá a živá

Oscarový režisér Hitchcock čerpal pro své snímky z vícera námětů podle du Maurier. V roce 1940 uvedl snímek Mrtvá a živá, který v originále nese název Rebecca. Tou překvapivě není ústřední hrdinka, jejíž jméno se nedozvíme ve filmu ani v autorčině románu, ale zesnulá manželka bohatého šlechtice, jejíž přítomnost nezmizela ani po tragické smrti – žádný duchařský horor ale nečekejte. Adaptovanou Mrtvou a živou ocenila Akademie hned dvěma soškami za nejlepší film a kameru. Na VOD platformě Netflix bude mít 21. října premiéru remake s Lily James a Armie Hammerem v titulních rolích. 

Obětní beránek

Román z pozdního tvůrčího období Daphne du Maurier se vzhledem k ostatním dílům atypicky odehrává ve Francii a pohrává si s myšlenkou dvojí identity, je však z trošku jiného soudku. Protagonista netrpí mnohočetnou poruchou osobnosti, ale potká svého nerozeznatelného dvojníka, který ho donutí k výměně jejich životů. Kniha se dočkala dva roky po vydání filmové verze s Bette Davis a Alecem Guinessem z roku 1959.

Hospoda Jamaica

Jeden z nejznámějších autorčiných titulů, který opět zpopularizovala filmová adaptace pod taktovkou Alfreda Hitchcocka z roku 1939 – šlo o jeho poslední britský snímek před odchodem do Hollywoodu. V knize se odchýlila od svého standardního žánru psychologického thrilleru/hororu směrem k dobrodružnému příběhu. Mladá dívka se po smrti své matky přestěhuje k tetě a strýci, majiteli oné hospody Jamaica, která slouží jako zázemí pobřežním lupičům.

Má sestřenka Rachel

Svůj vypravěčský um prokázala spisovatelka i v psychologickém románu o slepé lásce a rodinném tajemství z roku 1951, v němž opět nechybí osobitá atmosféra jejích děl a důkladné vykreslení prostředí – v tomto případě autorčina milovaného Cornwallu. Ve stejnojmenném snímku z roku 1952 zazářil mladičký a tehdy skoro neznámý Richard Burton; role mu vynesla nominaci na Oscara a „vstupenku“ k dalším hollywoodským počinům.

Foto: Words of Women

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!