#MuzeumJinak: Rebel Banksy laděný do růžové v amsterdamském Moco Museum

#MuzeumJinak: Rebel Banksy laděný do růžové v amsterdamském Moco Museum 

Nizozemská metropole je bez přehánění město plné muzeí. Na ploše necelých 220 km2 – je o něco větší než Ostrava a o něco menší než Brno – jich najdete k devadesáti. Jedním z nejnovějších je Moco Museum sídlící v budově z 19. století, která ukrývá expozici s ikonami moderního a současného umění v čele se street-artovým umělcem Banksym.

Na první pohled by se mohlo zdát, že v typicky amsterdamské cihlové Ville Alsberg z počátku 20. století se nachází další muzeum marihuany, námořnictví nebo sexu – v tomto městě nic zvláštního. V budově, kterou navrhl synovec slavného architekta Eduarda Cuyperse (autor Rijskmusea i zdejšího hlavního nádraží), se historie místa mísí se současností i nedávnou minulostí.

V roce 2016 zde dvojice Lionel a Kim Logchiesovi založila muzeum moderního a současného umění, zkráceně Moco podle anglických výrazů modern a contemporary. Již dříve vystavovali ve své Lionel Gallery světová jména od Keitha Haringa přes Salvadora Dalího po Pabla Picassa. Pro svou druhou galerii si nemohli vybrat lepší lokaci – Moco je situováno jen pár kroků od Van Goghova muzea a již zmíněného Rijskmuseum.

Amsterdamská Villa Alsberg, v níž sídlí muzeum. Foto archiv Moco Museum

Ve stálé expozici Laugh Now upřeli pozornost na ikonu pouličního umění – kontroverzního britského anonymního umělce, který svou totožnost pečlivě skrývá pod pseudonymem Banksy. Satirický výtvarník, který se svou tvorbou často strefuje do sociálních problémů a politických záležitostí, se do povědomí veřejnosti zapsal mimo jiné i podvratnou akcí na aukci Sotheby’s, kdy se jeho dílo vydražené za více než milion liber před zraky přítomných samo skartovalo.

Stálá expozice s díly Banksyho. Foto Adam Skalník

K vidění jsou zde desítky známých Banskyho děl ze soukromých sbírek jako Girl with Balloon, Kids on Guns, Flower Thrower nebo obří plátno Beanfield. Svým pobuřujícím charakterem ostře kontrastují s designem muzea laděným do sytě růžového odstínu. Jeho práce přesahují i do přilehlé zahrady, kde se můžete na chvilku stát Jackem a Jill neboli Police Kids z Banksyho stejnojmenného díla. Svůj prostor tu má i lehce pozměněný Mickey Mouse od italského autora Fidia Falaschettiho nebo socha amerického umělce KAWS.

Tím však interaktivita nekončí. Kromě ostrovního anarchisty je největším magnetem v muzeu 3D místnost vytvořená podle Ložnice v Arles od Roye Lichtensteina, jež je pop-artovou verzí slavného obrazu Vincenta Van Gogha. Můžete se tu posadit na židli nebo si lehnout na postel, a stát se tak živou součástí uměleckého díla.

3D místnost podle obrazu Ložnice v Arles od Roye Lichtensteina. Foto archiv Moco Museum

Jedno patro slouží také přehlídce dočasných výstav. Momentálně muzeum hostí japonskou výtvarnici Jajoi Kusamovou, která nedávno oslavila devadesáté narozeniny. Návštěvníky do konce letošního září čekají její proslulá díla Nights of Stars a Pumpkin přetransformovaná podobně jako Lichtensteinův obraz do reálných objektů v prostoru. Po stejnou dobu můžete vstoupit i do trojrozměrných instalací v rámci výstavy Connecting Time Američana Daniela Arshama.   

Daniel Arsham, Calcified Room. Foto archiv Moco Museum

Jednou z mnohých předností muzea je vzhledem k unikátnosti sbírky nepříliš vysoká cena vstupenek (14,5 eura dospělí, 12 euro studenti), které si můžete pořídit online se slevou. Navíc i v období hlavní sezóny máte na rozdíl od jiných amsterdamských muzeí, z nichž některá vyžadují rezervaci několik měsíců dopředu, jistotu, že se dostanete dovnitř. Spěchat nemusíte – otevřeno je tu každý den od 9 do 19 hodin.  

Foto Kristýna Čtvrtlíková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!