Filmový týden #12: ozvěny Febiofestu, další zoufalá česká komedie a Burtonův nepovedený Dumbo

Filmový týden #12: ozvěny Febiofestu, další zoufalá česká komedie a Burtonův nepovedený Dumbo 

Minulý filmový týden se i tentokrát nesl ve znamení filmových festivalů. Tentokrát v Praze představoval v českých premiérách filmy Mezinárodní filmový festival Febiofest. Na Informuji jste se tak mohli v předstihu dočkat recenzí na Dokážete mi kdy odpustit? nebo Punk je hned!. Kina potom ovládly klasicky výborně zpracované Manželské etudy, zoufalá česká komedie Lovení, Eastwoodův Pašerák a Burtonův Dumbo.

V Praze minulý týden začal Febiofest. Na slavnostním zahájení, které se konalo ve čtvrtek 21. března, získali cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii herečka Jiřina Bohdalová a herec Peter Fonda, který ale ze zdravotních důvodů nemohl nakonec do Prahy dojet. A už na něm se představil i jeden z nejvýraznějších snímků letošního 26. ročníku, poslední film Roberta Redforda Gentleman s pistolí

Febiofest v hlavním městě skončil v pátek, vítězem soutěžní sekce Nová Evropa se stalo slovenské drama Ostrým nožem. Ocenění Kristián na zakonečení získali oscaroví režiséři Jiří Menzel a Bille August. Porota je ocenila za celoživotní přínos kinematografii. Během 26. ročníku festivalu bylo uvedeno 156 filmů, mezi ně patřily například Dokážete mi kdy odpostit?, Punk je hned!, U brány věčnosti, Mirai, dívka z budoucnosti, Stan a Ollie nebo Šťastný princ.

Festival nyní pokračuje v krajích, přehled toho nejlepšího, co jste měli (nebo máte) možnost na něm vidět najdete zde

Mimo to ale na filmové fanoušky čekalo mnoho příjemných i nepříjemných překvapení v českých kinech. Mezi jednu jednu z nejhorších českých komedií se tak zařadil film Karla Janáka s "poetickým" názvem LOVEní. Naopak očekávání předčil Pašerák Clinta Eastwooda, ve kterém si režisér zahrál i hlavní roli. Nezklamily ani Manželské etudy Hany Třeštíkové, dcery známé dokumentaristky, která se rozhodla pokračovat ve šlépějích své matky a pozorovat manželské páry v průřezu let.

A na co se těšit v příštích měsících? V minulém týdnu vyšly trailery například k pokračování úspěšného hororu Jamese Wana Annabelle s podtitulem "Comes Home" nebo na kultovní animák Příběh hraček 4, na který se můžeme v Česku těšit v srpnu. Největší pozornosti se ale zřejmě dočkala upoutávka k novému snímku Quentina Tarantina Once Upon a Time a Hollywood, který režisér připravoval pět let. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!