Fotograf Jiří Hanke slaví 75. narozeniny retrospektivní výstavou. Představí slavné snímky Kladna i ze zahraničních cest

Fotograf Jiří Hanke slaví 75. narozeniny retrospektivní výstavou. Představí slavné snímky Kladna i ze zahraničních cest 

U příležitosti životního jubilea, které fotograf Jiří Hanke oslaví v dubnu, otevřela Galerie hlavního města Prahy v Domě fotografie výstavu jeho více než čtyřicetileté tvorby. Autor se dlouhodobě věnuje proměnám rodného Kladna, které poznamenal útlum těžby uhlí. Do 18. srpna budou k vidění i méně známé snímky z Francie a USA nebo kolekce portrétů.

Těžiště tvorby Jiřího Hankeho tvoří sociálně zaměřené projekty, ve kterých reflektuje zejména úpadek města Kladno. Zřejmě nejdelším časově ohraničeným autorovým projektem je fotografický soubor Lidé z Podprůhonu 1974–1989, v němž zachytil zdejší čtvrť po drastické asanaci.

Jiří Hanke, Lidé z Podprůhonu, 1984. Foto © Galerie hlavního města Prahy

Středočeské město se v hledáčku ocitlo i ve sbírce Periferie. Dokumentuje pásmo mezi centrem Kladna a okolními polnostmi, kde se nachází autodílny, parkoviště, depa, benzínové pumpy i cvičiště autoškoly, které obepínají prodejny potravin a dalšího zboží. „Nerozšířilo se tím však území života, a i proto potkává Hanke při fotografování Periferie tak málo chodců,“ dodal kurátor výstavy Josef Moucha.

Stěžejní postavení v Hankeho realizaci získal seriál Pohledy z okna mého bytu, jenž vznikal od počátku osmdesátých let do roku 2003. „Prohlídka tohoto souboru postupně ozřejmí, že je to právě soustředění pozornosti, co činí sledované místo výlučným. Hledíme na posuny od jedné expozice k druhé a následně další, aby se stále jaksi nedostávalo celku, který hodláme pochopit,“ uvedl Moucha.

Jiří Hanke, Pohledy z okna mého bytu, 1984. Foto © Galerie hlavního města Prahy

Dosud nedokončenou je portrétní kolekce Otisky generace, jež je také v expozici k vidění. Zahájila ji náhodná momentka Jiřího Hankeho a jeho otce, kterou pořídil jeho přítel Petr Koudelka. Od roku 1986 Hanke sbírku doplňuje diptychy i širšími sadami podobizen rodičů a jejich dětí v domácích i pracovních interiérech.

Návštěvníci si na výstavě mohou prohlédnout také snímky obývacích pokojů s ikonostasem v podobě televizního přijímače ze série TV Image (1992–1994) či fotografie ze zahraničních lokalit, ať už Pařížské fragmenty z roku 1979 nebo Texas 1990. „Průřez rozsáhlou tvorbou, připravený k pětasedmdesátinám autora, zahrnuje i další soubory, vesměs zpracované v klasické černobílé škále,“ doplnil kurátor.

Jiří Hanke, Pařížské fragmenty, 1979. Foto © Galerie hlavního města Prahy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Dům fotografie nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Dům fotografie

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!