Žebrácká opera obraz světa plného podvodů a intrik úplně nevystihuje

Žebrácká opera obraz světa plného podvodů a intrik úplně nevystihuje 70%

Slezské divadlo v Opavě uvedlo v neděli 17. března premiéru činohry Žebrácká opera. Autorem je anglický básník a dramatik John Gay. V Česku ji známe z adaptací Bertolda Brechta, ale i Václava Havla. V opavském divadle zinscenovali Žebráckou operu v překladu Jiřího Záviše a pod taktovkou režiséra Jiřího Seydlera.

Pan Peachum, překupník zboží a policista, s manželkou zjistí, že se jejich dcera Polly provdala za Macheatha, lupiče, který je Peachumův hlavní klient. Připadá jim finančně nejvýhodnější Macheatha zabít, Polly mu však jejich plán prozradí. Nakonec ho však stejně chytí a zavřou do vězení, kde je žalářníkem Peachumův společník Lockit. Jeho dcera Lucy s Macheathem čeká dítě a je odhlodlaná se mu pomstít za to, že nedodržel slib a nevzal si ji. 

John Gay napsal ke konci 18. století satirické dílo, které nám toho může říct mnoho i o dnešní době. Ukazuje, jak jsou lidé vypočítaví, svět prohnilý a jak je politika propojená se zločinem a obchodem. Je nejspíš jediným dílem žánru ballad opera, které zůstalo populárním dodnes.

V roli Peachumových se představili Martin Valouch a Kamila Srubková, kteří ve svých rolích působili přesvědčivě a navzájem se dobře doplňovali. Diváci jistě nezapomenou na skvělého Michala Stalmacha v roli Čmajzla, který byl jedním z tahounů celého představení.

Co se ostatních herců týče, nedalo by se říct, že jim jejich role nějakým způsobem nesedly. Některým však chyběl nádech toho správného úlisného intrikářství. Jakub Stránský v roli Macheatha úplně neztělesňoval padoucha, který nasliboval dvěma ženám fůru lásky a svým slibům nedokáže dostát.

Větší délka představení nějak neprospěla, spíše naopak. Děj se mnohdy vlekl a humorné momenty představovalo pouze použití vulgárních výrazů či jiných expresiv. Zčásti tomu přispěla i hudební stránka, některé písně působily příliš strojeně a nepřirozeně, i když se kapele hudební podklad skutečně povedl a je jednou ze silných stránek inscenace. Je třeba podotknout, že jednoduchá taneční čísla místy nepůsobila úplně sehraně nebo profesionálně.

Řada diváků z představení odchází se smíšenými pocity, což je pochopitelné. Jedná se o inscenaci, která bude bližší spíše divákům mladších věkových kategorií. I přes použití moderních kostýmů, kvalitní hudební stránku a výrazné výkony ze strany některých herců něco Žebrácké opeře přece jenom chybí. Neukazuje divákům takový svět, který se snažil svým dílem ostatním zprostředkovat John Gay. Tedy svět plný pletich a podvodů, který však na první pohled působí klidně a harmonicky.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Slezské divadlo

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!