Rafani upustili od kontroverze a O nevyvratitelnosti polemizují v klidném prostředí Musea Kampa

Rafani upustili od kontroverze a O nevyvratitelnosti polemizují v klidném prostředí Musea Kampa70%

Od svých začátků Rafani ubrali na míře kontroverznosti. Výstava O nevyvratitelnosti v Museu Kampa je oproti raným dílům skupiny laděna do klidné, uhlazené a nekonfliktní nálady. Dominujícím tématem je otázka horizontalismu přímé demokracie, kdy při hlubším zkoumání zjistíme, že nikdo nenese zodpovědnost za nic a zároveň jsou všichni zodpovědní za vše.

Hlavní metaforou k tématu je využití šestnácti horizontálně umístěných stolů. Každý jeden stůl je samostatným uměleckým dílem, jednou samostatnou metaforou a zároveň se spojují do uzavřeného celku.

Diverzifikace společnosti se odráží v množství technik využitých k sestavení výstavy O nevyvratitelnosti. Rafani staví pyramidy, pracují se sochami i s 3D technologií, střílejí do intarzií a vymýšlejí vlastní aktuální hesla, např. "Jak smutné milovat peníze. Čím víc si budeme dlužit, tím víc se budeme milovat." Devalvují a zároveň povyšují hodnoty, když znehodnotí českou korunu a novou hodnotu jí dají přetvořením na umělecké dílo. 

Od skupiny Rafanů, kteří si nepřejí být konkrétně jmenováni, se nedočkáme velké míry kontroverze, kterou předváděli na začátku své umělecké kariéry. Zato ale reagují na aktuální a často opomíjená společenská témata, se kterými se dokážeme ztotožnit.

Jednotlivá umělecká díla se mohou zdát na první pohled matoucí a těžce zachytitelná. Metafory stolů se skrývají hluboko a jejich objevení a rozklíčovaní si vyžádá čas. Avšak v některých případech ani čas nepomůže. Naštěstí se Rafani nesnaží o jednoznačný výklad. Jejich cílem je nastolit širší diskusi k problému, který z výstavy jako celku vyplývá jasně a zřetelně.

Rafani se na české scéně poprvé představili v roce 2000 výstavou v galerii AVU. Větší pozornost vzbudili akcí Láska, kdy natřeli Lennonovu zeď zelenou barvou využívanou v minulosti VB k likvidaci nepohodlných nápisů a dopsali zde název akce. Právě demonstracemi, experimenty, manifesty, dokonce i trestnými činy vyjadřuje skupina své myšlenky.

Od počátku se věnují převážně otázkám morality, zodpovědnosti a kolektivní historické paměti. Nezajímají je aktuální kauzy, ale spíše obecnější problémy, které se ve společnosti opakují jako kolotoč. Svou politickou angažovanost dali najevo, když v roce 2002 vstoupili do KSČM v souvislosti s výstavou Příčina. Ve stejném roce uspořádali Demonstraci demokracie, při které nechali shořet tři černobílé verze české vlajky.

Foto archiv Musea Kampa

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Museum Kampa nabízí i další akce

Místo konání: Museum Kampa

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!