6 únorových knižních novinek, které by vám neměly uniknout

6 únorových knižních novinek, které by vám neměly uniknout  

Letošní únor je, co se nově vydaných knih týče, opravdu bohatým měsícem. My jsme si připravili šest tipů na knihy, které podle nás patří k tomu nejzajímavějšímu, co tento měsíc v tuzemském knižním světě vyšlo.

Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět - Jonas Jonasson

Přesně před rokem utekl stoletý stařík Alan Karlsson z domova důchodců v Malmköpingu. Teď si se svým přítelem Juliem užívá život na Bali. Tedy pouze do chvíle, než se Julius rozhodne připravit Alanovi pompézní oslavu narozenin. Horkovzdušný balon, kterým si chtějí vyrazit, ale odletí bez pilota a Alan s Juliem se ocitnou na širém moři. Když je zachrání severokorejská loď pašující uran, je jasné, že několik významných politiků bude mít znovu plné ruce práce.

Pro dnešek a pro příště zavřeno - Martin Janda

Přátelství a láska, Němci a Češi a v pozadí Sudety konce třicátých let 20. století. Historické kulisy předurčují povahu příběhu, jehož hrdinům rozdali dějiny karty osudu opravdu nemilosrdně. Stefan byl stejně starý jako jeho přítel Hans, oba se narodili v roce 1910, chodili spolu do školy, jejich rodiny se navštěvovaly. Najednou přichází rok 1937, válečná léta, a všechno je rázem jinak.

Marokánka - Christine Mangan

Jeden rok a celý oceán dělí Alici od jejího bývalého života, který skončil nehodou, při níž zahynul muž, za kterého se chtěla provdat. Nyní je rok 1956 a Alice žije v Tangeru se svým manželem, rozhodně nečeká, že tady potká svoji bývalou kamarádku Lucy, se kterou od oné osudové nehody nepromluvila. Vypadá to, že Lucy chce vše napravit. Jenže záhy začnou Alici sužovat staré známé pochybnosti. Zdá se jí, že ji Lucy neustále ovládá a dusí svou přítomností. Pak se zničehonic ztratí její manžel John. Alice má podezření, že s tím má její kamarádka něco společného, a rozhodne se to dokázat.

Absolutní miláček - Gabriel Tallent

Čtrnáctiletá Turtle žije se svým otcem ve zchátralém domě na kalifornském pobřeží. Náplní jejích dnů jsou dlouhé toulky po lesích a lezení po skalách. Otevřenost vnějšího světa je naprostým opakem k jejímu vnitřnímu světu. Turtle totiž od matčiny smrti vyrůstá naprosto izolovaně, přičemž musí snášet fyzické i psychické týrání svého otce. Díky přátelství s Jacobem, který vyrůstá v běžné rodině, zjistí, že to, jakým způsobem žije, zdaleka není normální ani obvyklé, poprvé tak začne přemýšlet o útěku.

Zůstaň se mnou - Ayobami Adebayo

Yejide a Akin jsou milující manželé, jejich jinak harmonický vztah však narušuje jedna bolestná skutečnost, ani po čtyřech letech vztahu Yejide nemůže otěhotnět. A to i přes to, že manželé vyzkoušeli snad všechno od odborných vyšetření, návštěv léčitelů, svatých poutí, tanců s proroky po modlitby k Pánubohu. Yejide stále doufá v zázrak, ovšem jen do chvíle, než si Akin přivede druhou manželku. A tak se začíná rozvíjet příběh plný nečekaných zvratů, lásky i žárlivosti, který je navzdory historickým i kulturním odlišnostem stále velmi aktuální.

Terapie sdílením vol. 2 – Ester Geislerová, Josefína Bakošová

Ester Geislerová a Josefina Bakošová zahájily na sociálních sítích revoluci. Zveřejnily několik cynických a úsměvných vět, kterými se jistý muž rozešel s jejich kamarádkou. Toto malé gesto spustilo lavinu. Tiscíce lidí najednou získaly pocit, že nejsou ve virtuálním světě na reálné vztahy samy a že někteří jsou na tom vlastně ještě mnohem hůř než oni. Terapie zabrala. Nyní autorky vydávají svoji druhou knihu, která je stejně jako ta předešlá autentickým záznamem chatů, kde se v dnešní době často odehrávají začátky, ale také konce vztahů. Tentokrát je kniha nejen o trpkém rozcházení, ale také o vztazích jako takových - někdy úsměvných a někdy až krutě smutných.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!