Jedinečná sbírka lidového umění z interiéru Pražského hradu nyní na výstavě v Národopisném muzeu v Praze

Jedinečná sbírka lidového umění z interiéru Pražského hradu nyní na výstavě v Národopisném muzeu v Praze 

V Národopisném muzeu Národního muzea v Kinského zahradě v Praze je od 15. února 2019 k vidění unikátní výstava s názvem František Kretz a Alice Masaryková, která ukazuje nejen vybavení téměř sto let starého Dámského (Výšivkového) salonu.

Tato místnost se nacházela na Pražském hradě a vznikla ve dvacátých letech minulého století. V té době na přestavbách Hradu pracoval známý slovinský architekt Josip Plečnik. Do úprav interiérů i exteriérů se tehdy zapojovala i prezidentova dcera Alice Masaryková, která po smrti své matky Charlotty zastávala funkci první dámy. Alice Masaryková měla velkou zálibu v lidovém textilu; zejména v krojích a výšivkách. A zde do tohoto příběhu vstupuje František Kretz, známý a vášnivý sběratel lidového umění, národopisec a první ředitel Slováckého muzea v Uherském Hradišti, který jí nabídl k dispozici svou sbírku. Tak začala neobyčejná spolupráce tří originálních charakterů.

Pohled do expozice. Vystaven je i nábytek Alice Masarykové. Foto archiv autorky

Architekt Josip Plečnik navrhl do Výšivkového salonu speciální dřevěnou konstrukci s prosklenými stěnami, za nimiž se nacházely právě lidové textilie (ukázky výšivek, rukávce krojů, živůtky apod.) z Kretzovy sbírky, a tvořily tak něco jako tapety. Součást salonu tvořila i půvabná lidová keramika. Po roce 1948 však byla tato jedinečná výzdoba odinstalována a přesunuta do skladů Pražského hradu, kde se již nacházela další část Kretzovy kolekce. Později, v padesátých letech, se tyto předměty dostávají do sbírek Národního muzea.

Moravský majolikový džbán z 18. století a vyšívaný živůtek ze Slovenska, 19. století. Foto archiv autorky

Na výstavě František Kretz a Alice Masaryková jsou nejen tyto předměty, ale i další, které Národní muzeum nakupovalo od významného sběratele v průběhu let, a to zejména šperky (konkrétně spony na dámské živůtky), a dále také věci spjaté osobně s Alicí Masarykovou, jako její klobouček a kroj z Kyjovska, který si s sebou po roce 1948 vzala i do emigrace. Nechybí ani množství doprovodných dobových fotografií.

I sama klasicistní budova letohrádku Kinských, ve které se nachází Národopisné muzeum stojí za prohlédnutí, stejně jako celá Kinského zahrada. Výstava potrvá do 15. září 2019.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní muzeum – Národopisné... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!