Galerie jako umělecké dílo. Interiér i exteriér Villy Pellé promění výtvarník Patrik Hábl

Galerie jako umělecké dílo. Interiér i exteriér Villy Pellé promění výtvarník Patrik Hábl 

Svou nejrozsáhlejší pražskou výstavu chystá známý výtvarník Patrik Hábl pod názvem RE:KONSTRUKCE v Galerii Villa Pellé. Její vnitřní i vnější prostory budou od 4. února do 5. dubna zdobit malby na podlaze, zlatý sál, videoinstalace či práce vzniklé speciálně pro expozici.

Galerie Villa Pellé představí na výstavě RE:KONSTRUKCE současného umělce Patrika Hábla, který se malbou a obrazy zabývá v širším kontextu – zajímá se i o jejich interakci s architekturou, prostorem a divákem. „Re:konstrukce je rekonstrukcí člověka, prostoru i obrazu. Člověka rekonstruuje obraz v prostoru, prostor je rekonstruován obrazem a obraz je rekonstruovaný malbou. Řetězec, na jehož začátku je malba a na jeho konci proměna,” objasnil výtvarník svůj záměr i název výstavy.

Výstava bude zahrnovat několik částí. Úvodní místnost bude evokovat klasickou galerijní instalaci se zavěšenými obrazy, které návštěvníkovi přiblíží způsoby Háblovy malby. Autor je tvoří vrstvením barevných struktur pomocí válců, následným přikládáním pomalovaných ploch k sobě, které nakonec roztrhá a dostává se tak plátnům „pod kůži“.

Patrik Hábl, Instalace v paláci DRN, 2017-18. Foto © Jan Slavík

Na rozdíl od této de:konstrukce pozná návštěvník v další části re:konstrukci obrazu. Zde mohou diváci vnímat proměnu významu instalace třeba v kapli, relikviáři nebo trezoru. Poslední kapitola výstavy představí zřejmě nejznámější Háblovy projekty – zásahy malbou do konkrétního prostředí, ať už do sakrální stavby nebo dopravní tepny.   

Re:konstrukce bývá obecně nejčastěji definována jako uvedení do původního stavu, Háblova výstava na základě podobenství s architekturou re:konstruuje žitou realitu v otevřený svět obrazů,” poznamenal kurátor výstavy Radek Wohlmuth. „Pokouší se ukázat, že prostřednictvím obrazů je možné změnit náhled na každodennost a že základem takové transformace není stereotyp ani ustrnulé dogma, ale živý proces,“ dodal.

Malíř Patrik Hábl se řadí mezi nejvýznamnější české současné výtvarníky. Proslul především řadou prostorových vstupů současného umění do historických staveb, například v akademickém kostele Nejsvětějšího Salvátora, ve stálé expozici středověkého umění v Anežském klášteře či v Malé pevnosti Terezín.

Patrik Hábl, V architektuře malby, 2016. Foto © Jan Mahr

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Villa Pellé

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!