Zavřete oči. Nastražte uši. Říše fantazie v Divadle NoD přichází

Zavřete oči. Nastražte uši. Říše fantazie v Divadle NoD přichází90%

Nasaďte si sluchátka, zavřete oči a nechte pracovat svou fantazii. Přesně takové instrukce dostane divák před představením Fantasy! v pražském Divadle NoD. A že to nebude jen tak obyčejná podívaná, je jasné hned od začátku. Setkáte se tu totiž s technologií prostorového zvuku, kterou nikde jinde v České republice neuslyšíte.

Představte si, že vám jednoho dne zazvoní mobilní telefon a zastřený hlas v něm říká, že se musíte okamžitě vrátit… Ale kam? Přeci do fantazijní říše, která v mnohém připomíná svět stvořený J. R. R. Tolkienem. Ale ne úplně. A jejím právoplatným dědicem a vládcem jste právě vy. Obyvatelé říše potřebují naléhavě vaši pomoc, neboť zlo znovu nabírá na síle a Temnota přichází….

Před vaším vnitřním zrakem se tak začne vykreslovat příběh, jehož hlavním hrdinou jste vy sami. Ocitáte se na jakési planině a u nohou vám leží umírající mág. Z posledních sil vás uvítá a odvypráví znepokojivý příběh… Kdysi dávno zemi ovládl strašlivý drak a nastolil zde svou vládu útlaku a strachu. Společnými silami obyvatel říše a královské rodiny byl poražen a v zemi byl opět nastolen klid a řád. Nyní se ale proslýchá, že se drak vrátil. Temnota nabírá na síle, svým černým závojem obestírá krajinu a zlo se čím dál tím více vkrádá do duší všech bytostí. A právě vy jste jako právoplatný dědic královské koruny jedinou osobou, která ho může zastavit.

Fantasy! Foto: David Konečný, archiv Divadla NoD

Vaše cesta nebude jednoduchá a mnohdy vám půjde o život. Přeplujete Zrcadlové jezero, překonáte temné lesy i vysoké hory a setkáte se s elfy, trpaslíky (pardon, Plhoni), kentaury, kamenným obrem, ale i s fantazijními zvířaty, jako jsou hypnoolihně, komouchy, či obří opeřenec, na jehož zádech se proletíte.

Přenos zvuku a iluze, že se vše odehrává přímo u vás je až neuvěřitelně autentická. Postavy vám promlouvají těsně u ucha, otravnou bzučící mouchu máte sto chutí plácnout a co teprve, když těsně kolem vaší hlavy prosviští šíp! Opravdu se to děje? Ne. Ale iluze je dokonalá.

Veškeré zvuky jsou vytvářeny na jevišti, kde je snímá BOB - mikrofon ve tvaru lidské hlavy se směrovými mikrofony v každém uchu, jehož tvar i materiál je navržen tak, aby snímal zvuk stejným způsobem jako lidská hlava. “Posloucháte-li takový zvuk se sluchátky, váš mozek podlehne iluzi, že posloucháte cizíma ušima, hlavou někoho jiného. Co se děje kolem mikrofonu, jako by se dělo skutečně kolem vás. Létá-li kolem mikrofonu moucha, váš mozek dostane informaci, že moucha létá kolem vaší hlavy. Lidský mozek je totiž od přírody naprogramován tak, aby si dotvářel obrazy reality na základě indicií, které dostane od okolí,” vysvětluje dramaturgyně představení Natálie Preslová.

Fantasy! Foto: David Konečný, archiv Divadla NoD

Pokud máte klasickou představu divadla, v němž herci na pódiu vytvářejí jednotlivé obrazy a vy se na ně pasivně díváte, zapomeňte na ni. Tři herci na pódiu skutečně jsou. Tedy spíše, tři lidé, kteří pomocí moderních technologií a, někdy až překvapivě jednoduchých, předmětů každodenní potřeby, mistrně vytvářejí jednotlivé zvuky.

A během představení je pouze na vás, zda své oči ponecháte celou dobu zavřené a budete zcela ponořeni do pokračujícího příběhu, nebo se občas neudržíte a na vlastní oči se přesvědčíte, jak a čím Martin Cikán, Láďa Karda a Jan Strýček jednotlivé zvuky vytvářejí. Vše je (až na příležitostný hudební doprovod) totiž živě vytvářeno přímo tady a teď.

Možná tak zahlédnete hromádku říčních kamínků, staré magnetofonové pásky, dřevěnou hůl, škopek s vodou, živý stromek v květináči, okované boty, svazek klíčů, za který by se nemusel stydět ani skutečný hradní pán, suché listy, šišky, kokosové skořápky, či sekeru zakusující se do hlávky zelí. A uvidíte ještě něco - červená světýlka sluchátek na hlavách desítek lidí, kteří právě se zavřenýma očima plují vodami své fantazie. V každém případě si užijete úžasně podmanivý hlas hlavního vypravěče, který vás dokonale vtáhne do děje a provede celým příběhem. Zvukové vjemy doplňují i efekty světelné, včetně reálného ohně, a čichové v podobě kouře ze sfouknuté svíčky.

Jak vše dopadne, prozrazovat samozřejmě nebudeme. Nenapíšeme ani obligátní “to se musí vidět”. Nové představení Divadla NoD se totiž musí především slyšet a zažít!

Fantasy! Foto: David Konečný, archiv Divadla NoD

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!