Instagramový deníček i pražské byty slavných. Czech Photo Centre láká na nové výstavy

Instagramový deníček i pražské byty slavných. Czech Photo Centre láká na nové výstavy 

Oceněný fotografický soubor LIVI’N Matěje Derecka Harda, v němž zachycuje bydlení zajímavých lidí v hlavním městě, a Mobidiář věhlasného fotoreportéra Petra Joska představuje galerie Czech Photo Centre v pražských Butovicích. Obě výstavy budou k vidění do 24. února.

Nahlédnout do bytů a nakouknout tak do soukromí zajímavých, úspěšných a tvůrčích lidi, kteří žijí v pražské metropoli, mají možnost návštěvníci výstavy fotografií Matěje Derecka Harda, který během roku intenzivního tvoření této kolekce navštívil přes osmdesát osobností. V Czech Photo Centre představí celkem 40 velkoformátových zvětšenin. Portréty zbylých osobností poběží ve smyčce na obrazovce.

Absolvent tvůrčí fotografie na Institutu tvůrčí fotografie na Slezské univerzitě v Opavě se zabývá hlavně lifestylovou inscenovanou fotografií, kterou kritici označují jako „fotografický pop-art“. Za vystavený soubor LIVI’N získal ocenění Grant Prahy v soutěži Czech Press Photo v roce 2017.

Z výstavy Mobidiář. Foto © Petr Josek

Druhá výstava s názvem Mobidiář představí přes padesát snímků, které fotograf Petr Josek pořídil mobilním telefonem a publikoval na sociální síti Instagram. Touto formou začal tvořit poté, co ukončil kariéru fotoreportéra v tiskové agentuře Reuters, pro níž zaznamenával dramatické události na Balkáně a v pobaltských republikách, oba převraty v Rusku či život v Iráku těsně po svržení Saddámova diktátorského režimu.

Po této životní etapě mu prý každodenní fotografování chybělo, začal tedy dokumentovat svět kolem sebe. Svůj vizuální styl přizpůsobil mnohem menšímu formátu a jinému publiku. „Chápu, že fotit mobilem není fotograficky ani technicky takové, jako fotit s profesionální kamerou. Ale telefon máte stále s sebou a úprava je rychlá a jednoduchá. Navíc lidé na něj nereagují tak podrážděné, jako na foťák,“ dodal Josek.

Matěj Ruppert ve svém pražském bytě. Foto © Matěj Dereck Hard

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!