Klapzubova jedenáctka v knize ohromila celý svět svým fotbalem, muzikálové zpracování už tolik nenadchne

Klapzubova jedenáctka v knize ohromila celý svět svým fotbalem, muzikálové zpracování už tolik nenadchne60%

„Byl jednou jeden chudý chalupník, jmenoval se Klapzuba, a ten měl jedenáct synů. Ve své chudobě nevěděl, co s nimi, a tak z nich udělal fotbalové mužstvo." Těmito slovy začíná muzikálové představení Klapzubova jedenáctka, které vás vezme do fotbalového světa.

Osvědčené autorské trio Jan Šotkovský, Stanislav Slovák a Petr Štěpán se pustili do další inscenace, tentokrát se jedná o fotbalovou pohádku na motivy stejnojmenné knihy od Eduarda Basse. Swingovou hudbu k ní připravil jazzman Jiří Levíček.

Celé představení začíná svým hlubokým hlasem Děda Klapzuba (Zdeněk Junák), jehož postava má spíše roli vypravěče a také rádce. Pro rady si k němu chodí jeho syn Táta Klapzuba (Viktor Skála), který má se svou manželkou Mámou Klapzubovou (Alena Antalová) 11 synů a společně všichni žijí v Dolních Bukvičkách.
Do této chvíle inscenace vypadá jako hezký začátek pohádky o fotbalu. O tomto sportu se tam však celou dobu hlavně jen mluví, malé náznaky kopané tam sice jsou, ale herci to s míčem na scéně moc nepřeháněli.

Celý fotbalový děj se odehrával hlavně ústy vypravěče Dědy Klapzuby a komentátora Vincence Macešky (Tomáš Sagher). Během deseti minut se Klapzubova jedenáctka zvládla z třetí třídy probojovat na mistrovství světa ve fotbalu, což bylo i na muzikál velmi rychlé. 

Toto představení má mimo sportu a hraní fair-play také poukazovat na soudržnost rodiny. Divák si může všímat, že bratři drží spolu, ať se děje cokoliv. Vidět to jde hlavně na mlčenlivém Mirečkovi, kterého velmi přesvědčivě a občas i vtipně zahrál Jakub Uličník. Nejmladší z rodiny Josífek (Lukáš Kučera) ho doprovází po celou dobu. Jedenáct bratrů hrála zvučná jména z Městského divadla Brno: Kristian Pekar, Ondřej Studénka, Jonáš Florián, Jakub Przebinda, Marco Salvadori, Patrik Földeši, Petr Drábek, Michal Matěj, Dominik Brychta nebo již zmíněný Jakub Uličník a Lukáš Kučera.

V dalších rolích se na pódiu objeví Tomáš Dalecký (jako princ Waleský) a dále Robert Jícha, Ondřej Halámek, Rastislav Gajdoš, Miloslav Čížek, Zdeněk Bureš a Alan Novotný, ktěří s zahráli například novináře, fanoušky, štamgasty v hospodě, a tak dále.
V rolích atletek, vypravěček, lidojedek, novinářek, fanynek, soupeřícího mužstva, a tak dále, se představily herečky Kristýna Daňhelová, Sára Milfajtová, Renáta Mrózková, Katarína Mikulová, Barbora Remišová, Eliška Skálová, Hana Vašáková, Dagmar Křížová nebo Alžběta Trembecká.

Swingová hudba se k některým situacím hodila více a k některým méně, každopádně tento hudební styl, který není v tomto žánru příliš obvyklý, dodává na originalitě celého představení.

Foto: web MdB

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Děda KlapzubaKlapzubova jedenáctkaKlapzubova rodina
 

Mohlo by se ti líbit...

Městské divadlo Brno nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!