Festival Prague Shorts láká na další filmové lahůdky. Chybět nebude virtuální realita ani pásmo půlnočních filmů

Festival Prague Shorts láká na další filmové lahůdky. Chybět nebude virtuální realita ani pásmo půlnočních filmů  

Již 14. ročník Festivalu krátkých filmů Praha láká v termínu od 23. do 27. ledna na pestrý programový mix. Chybět v něm nebudou snímky o nepoddajných ženách v oblasti Amazonie, díla oslavující a reflektující tvorbu švédského režiséra Ingmara Bergmana, nekompromisní set půlnočních filmů a samozřejmě ani pestrá mezinárodní soutěž a utkání o nejlepší český kraťas uplynulého roku.

To nejlepší z krátkých snímků nejrůznějších žánrů i tento rok zavítá do pražských kin Světozor a Pilotů. Mezinárodní soutěž festivalu Prague Shorts nabídne hned dvacítku filmů ze 17 zemí, jejichž stopáž nepřesahuje 30 minut. „V Mezinárodní soutěži se i letos představí velmi pestrý výběr krátkých filmů z celého světa,“ uvádí programový ředitel festivalu Karel Spěšný, „budou mezi nimi jak snímky, které mají na svém kontě už řadu prestižních ocenění, tak i ty, jež svoji festivalovou pouť teprve začínají a nás překvapily svojí nápaditostí, tématem nebo zpracováním.“

 Nejlepší zahraniční snímek bude vybírat porota, v níž zasednou polský režisér a scénárista Tomasz Wasilewski, rumunský festivalový dramaturg a kurátor Andrei Tănăsescu a Kamila Dohnalová, česká filmová producentka. Tříčlenná mezinárodní porota určí také vítěze Národní soutěže. V té bude rozhodovat finský režisér Juho Kuosman, zakladatelka pařížské produkční společnosti Insolence Productions Anais Bertrand a Marta Bałaga, polská filmová kritička. Českým filmům bude věnován pátek 25. ledna v kině Pilotů.

Už podruhé nabídne festival možnost setkat se s konceptem virtuální reality. Návštěvníci se budou moci seznámit s nejzajímavějšími VR projekty současnosti i si vyzkoušet, jak to vlastně celé funguje. „O tom, že tento směr je opravdu relevantní, svědčí i fakt, že svoje VR programy mají i docela ‚kamenné‘ festivaly jako Cannes, Benátky nebo Sundance,“ vysvětluje Radka Wiserová, dramaturgyně festivalu. Speciální VR zóna vznikne 25. a 26. ledna v kině Pilotů.

Program samozřejmě počítá také s tematickými bloky. Sekce s názvem Místo jménem realita uvede sedm komediálních příběhů přibližující obyčejné situace, které však obsahují drobné odchylky od běžné reality. Jaké to je, když vám lékař sdělí, že trpíte nevyléčitelnou kocovinou? A jak probíhá život na vesnici, kde všichni nosí masku Ježíše? I na to se mohou návštěvníci těšit. Snímky odlišného žánru pak nabídne blok Sex pro začátečníky, který odhaluje chvíle, kdy člověku dojde, že neví, co má dělat ani co se bude dít. Vypořádat se s nimi však musí. Zvlášť když se jedná o křehké momenty prvních sexuálních zkušeností.

I letos se pak fanoušci dočkají oblíbené Brutal Relax Show nabízející více než dvouhodinové pásmo ‚brutálně relaxačních‘ půlnočních filmů. Simonu Babčákovou tentokrát v roli moderátora vystřídá Luděk Staněk. „Chybět nebude ani program LABO určený těm, kdo chtějí alespoň občas zajít do kina na filmy, které vypráví příběhy spíše obrazy než čímkoliv jiným,“ dodávají organizátoři. Prague Shorts ale myslí i na nejmenší diváky, které potěší v rámci programu Prague Shorts dětem, jenž se uskuteční v sobotu 26. ledna od 15 hodin v Bio Oku a o den později v kině Aero.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Světozor

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!