V rodném domě Jana Palacha se letos otevře památník

V rodném domě Jana Palacha se letos otevře památník 

Ve středočeské obci Všetaty nedaleko Mělníka, kde vyrůstal Jan Palach, vzniká památník, který připomene jeho život, okolnosti jeho sebeupálení i dobový kontext. Otevřít by se měl 21. srpna 2019.

Otevření památníku Jana Palacha pro veřejnost je naplánováno v den 51. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. V památníku nyní vzniká expozice, jejími autory jsou historici Petr Blažek a Michal Ježek. Představí autentické předměty připomínající Jana Palacha. Jeho osobnost a čin budou zakotveny v dobových souvislostech zlomových let 1968 a 1969, které přiblíží i audiovizuální materiály.

Za návrhem na podobu památníku stojí MCA ateliér, který vyhrál architektonicko-výtvarnou soutěž vypsanou Národním muzeem na podzim 2015. To dům ve špatném technickém stavu odkoupilo v roce 2014, na jaře 2015 se budova stala státním majetkem.

Původní dům je ve vítězném návrhu zachován ve své nejzákladnější stavební substanci. Autoři do něj navíc vklínili hranu symbolizující komunistický režim. Hrana směřuje k záblesku světla a k osamělému rodinnému stolu – ten může symbolizovat společný stůl národa, jenž se stal opuštěným. V interiéru Palachova domu má sugestivně působit štěrbinové světlo z neúplně zaslepených oken. Atmosféru doplní torza Palachových pokojů s nezakrytými okny.

Vizualizace vítězného architektonického návrhu. Foto archiv NM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!