Revizor na Vinohradech hledá kontinuitu s dnešní politikou, často až příliš okatě

Revizor na Vinohradech hledá kontinuitu s dnešní politikou, často až příliš okatě70%

Pražské Divadlo na Vinohradech zařadilo do svého repertoáru klasickou Gogolovu komedii Revizor s Ondřejem Brouskem a Alešem Procházkou v ústředních rolích.

Téměř dvě stě let starou satirickou komedii Revizor proslulého ruského dramatika Nikolaje Vasiljeviče Gogola uvedla vinohradská divadelní scéna. Nové nastudování z velké části ctí původní majstrštyk z roku 1836 o návštěvě falešného revizora Chlestakova (Ondřej Brousek) v malém městě plném zkažených úředníků, kterým kraluje nejzkorumpovanější hejtman (Aleš Procházka).

Verze režiséra Juraje Deáka obsahuje však i spoustu dodatků, které jsou zpočátku nenápadné, v pozdějších dějstvích už zcela evidentní narážky na aktuální politickou situaci. Od jakoby mimochodem proneseného povzdechu nad rozletěnými účtenkami „ono se dneska vlastně losuje“ se vystupňují až k otevřeným citacím typu „všetci kradnú“, „účelovka“ atp., které jsou místy do replik násilně vložené a servírované příliš polopaticky, což diváka může podceňovat. Ke konci, kdy hejtman zvolna přejde do opravdu hrubého slovníku, už je tento mód trochu přes čáru.

Ondřej Brousek (druhý zleva) v roli Chlestakova. Foto archiv Divadla na Vinohradech

Odkazy na dnešní dobu poněkud brzdí celé představení, které trvá na komedii neskutečně dlouhých 165 minut – klasická verze Revizora, včetně legendární s Jiřím Kodetem a Josefem Abrhámem, má přijatelnou stopáž vždy maximálně do dvou hodin. Některá místa jsou hluchá a zbytečně natahovaná – především jde o ničím důležité rozhovory Chlestakova se sluhou Osipem (Oldřich Vlach), kterému je navíc v zadních řadách špatně rozumět.

Katalyzátorem všeho dění na jevišti je hedonistický floutek Chlestakov, který si užívá a hlavně zneužívá mylné domněnky všech ostatních, že je vysoce postaveným činitelem z Petěrburgu, v podání civilního Brouska – ten se mimo jiné postaral i o adekvátní hudební podkres s mixem zvuku ruských balalajek a současného electroswingu, jenž skvěle ladí se scénickou výpravou i celkovým vyzněním nové verze.  

Inscenaci ale jednoznačně táhne excelentní Aleš Procházka, který se do své role pokládá s vervou a tím i trochu zastiňuje některé méně výrazné postavy, kterým navíc někdy splývají jinak vskutku povedené stylizované kostýmy. Výjimku představuje sehrané duo Bobčinskij (Viktor Javořík) a Dobčinskij (Jiří Maryško) předvádějící gagy jako vystřižené z Montyho Pythona.

Aleš Procházka v roli hejtmana. Foto archiv Divadla na Vinohradech

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!