Od provinčního města v rušnou metropoli. Proměny Prahy v druhé polovině 19. století přibližuje výstava

Od provinčního města v rušnou metropoli. Proměny Prahy v druhé polovině 19. století přibližuje výstava 

Jaký byl architektonický, urbanistický a technologický rozmach, ale i běžný život obyvatel české metropole od 60. do 80. let 19. století? Výstava Zlatá Praha tuto éru ukazuje prostřednictvím vyobrazení ze stejnojmenného dobového časopisu, ale i listů Květy nebo Světozor. V Muzeu hlavního města Prahy budou k vidění do konce března.

Hlavní město českého království – Prahu – výstava ukazuje v přelomové době. Ilustrace a texty z obrázkových časopisů Zlatá Praha, Světozor a Květy od 60. do 80. let 19. století zachycují průběh proměny Prahy z provinčního města rakouské monarchie v pulzující velkoměsto.

Představuje jak velký rozvoj pražských předměstí, tak i každodenní život všech vrstev jeho obyvatel ve všední den i ve svátek, na ulici i na plese, v práci i na výletě. Díky hospodářskému rozmachu došlo k vybudování infrastruktury i velkého množství nových škol.

Rostoucí národní sebevědomí se projevilo nejenom vznikem spolků, výstavbou sokoloven či měšťanských besed, ale i proměnou vztahu ke stavebním památkám minulosti. Symbolem kulturní síly národa se stalo založení Národního divadla či Národního muzea.

Světozor IV., 1870 – čís. 07, příloha str. 11, obr. 2. Foto archiv Muzeum hl. m. Prahy

Časopisy se v druhé polovině 19. století staly významným fenoménem, jenž ovlivňoval všechny složky tehdejšího života. Tvůrci výstavy připomínají i tradiční způsob jejich vzniku na příkladu Světozoru a Zlaté Prahy, a to prostřednictvím exponátů z Národního technického muzea – návštěvník spatří i některé originální štočky s vyobrazeními Prahy, které pocházejí z Ottova nakladatelství a vydavatelství, kde vycházely i Světozor a Zlatá Praha.

Symbolicky pojatým závěrem výstavy i publikace, která u této příležitosti vznikla, je vzpomínka na dvě velké události přelomu osmdesátých a devadesátých let 19. století. Zářijová povodeň roku 1890 symbolicky uzavřela minulost, Jubilejní výstava roku 1891 zase definitivně otevřela brány města v nové době.

Světozor, 1876 – čís. 44, str. 589, obr. 1. Foto archiv Muzeum hl. m. Prahy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Muzeum města Prahy

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!