5 míst, které navštívit v předvánoční Olomouci

5 míst, které navštívit v předvánoční Olomouci 

Vánoce se nezadržitelně blíží a s nimi i atmosféra, bez které by to nebylo to pravé ořechové. Pokud se vydáte do historického města centra Olomouce, určitě si nenechte ujít pět míst, kde svátkům na Hané neuniknete.

Kluziště

Vzít si lední brusle a jít si užít zimní pohodu na kluzišti, které je na Dolním náměstí, můžete již od neděle 11.11. až do konce roku. Ve všední dny je v dopoledních hodinách určené pro školy, ale odpoledne od 14 hodin je otrevřené pro veřejnost, a to až do desíti večer. O víkendech můžete přijít kdykoliv od 10 do 22 hodin. A jestli nemáte vlastní brusle, není to žádný problém. U kluziště je totiž možné si je zapůjčit za zálohu 500 korun. Pokud nejste zastánce ledních bruslí, můžete stejně jít jako doprovod a zabavit se u stánků s čajem či punčem.

Punč, kam se podíváš

A právě zmíněný punč je neodmyslitelná část Vánoc. Olomoučané se určitě shodnou na nejvyhlášenějším punči, který nabízí Olomoucká vinotéka v Lafayettově ulici hned pod kluzištěm. Jestli ale nechcete stát dlouhé fronty, které jsou zde na denním pořádku, stánků najdete hodně po celém Horním náměstí nebo právě o pár metrů dál kolem kluziště. V Olomouci napočítáte snad nejvíce druhů punče, svařeného vína a dalších horkých nápojů. Právě nasládlý alkoholický nápoj a Norimberské víno se zde totiž stalo velkým fenoménem. Kdo se vydá na olomoucké vánoční trhy do "punčového městečka" na Horním náměstí, může ochutnávat drinky sladké i hořké, s různým kořením, pomeranči, vylepšené rumem, griotkou, vodkou a dalšími druhy alkoholu.  

Vánoční trhy na Horním náměstí u orloje

Stánky, betlém, vánoční stromeček a doprovodný program. To vše Olomouc nabízí návštěvníkům, kteří se vydají na vánoční trhy právě sem. V centru města u orloje a sloupu Nejsvětější Trojice na Horním náměstí se každoročně už od půlky listopadu objeví vánoční tržiště, pódium a také kolotoč pro děti.

V pátek 23. listopadu v 18 hodin trhy zahájí rozsvícení vánočního stromečku, který dostane tradičně i jméno. Letošní padesátiletý strom, který bude dovezen na místo v neděli 18. listopadu z Věrovan, vesnice nedaleko Olomouce, má zhruba dvacet metrů. Program bude pokračovat vystoupením Romana Vojtka &. Fantastic 80's.

Dále si poslechnete například Petra Bendeho, Petra Vondráčka, Olgu Lounovou, Dědu Mládka, Davida Stypku, Debbie, Marka Ztraceného, Yvettu Blanarovičovou nebo také Jakuba Děkana.

Na své si přijdou i děti při zpívání koled nebo v rámci bohaté nabídky akcí ve středu 5.12. od 14 hodin, kdy začínají čertovské hrátky s andělem společně s příchodem Mikuláše. Bude následovat mikulášská nadílka s primátorem města Olomouce v 15 hodin a o tři hodiny později vypukne ohňostroj.

Vánoční Flora

Flora Olomouc každoročně pořádá výstavy, které vám přinesou pravou Vánoční atmosféru. Těšit se na ni můžete od 14. do 19. prosince, a to každý den od 9 do 18 hodin. Výjimkou bude středa 19. prosince, kdy se výstaviště zavře již v 16 hodin. S sebou můžete vzít i děti, kterým určitě udělají radost dílničky, živý betlém nebo koncert Maxim Turbulenc. Vystoupí také zpěvák Bohuš Matuš. Nebude chybět ani tradiční prodej vánočních stromů, dekorací a ručně dělaných výrobků. Vstupné je zdarma po celou dobu výstavy.

Zpívání koled v Moravském divadle Olomouc

V sobotu 22.12 od 10 hodin si můžete přijít zazpívat vánoční koledy společně se souborem místní opery a operety do foyer Moravského divadla Olomouc a nasát tak krásnou předvánoční atmosféru. Vstup je pro všechny volný.

Foto: Olomouc.cz, archiv 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!