Svatá Barbora v podání Alana Novotného a Petry Bučkové skvěle shrnuje kuřimskou kauzu

Svatá Barbora v podání Alana Novotného a Petry Bučkové skvěle shrnuje kuřimskou kauzu90%

Projekt LiStOVáNí si tentokrát k zpracování vybral nelehkou knihu, a to komiks Svatá Barbora, který pojednává o tzv. Kuřimské kauze, která byla před několika lety v médiích hojně probírána. Převést text do podoby scénického čtení bylo tentokrát pravděpodobně velmi složité, zaprvé kvůli závažnému a komplikovanému tématu, zadruhé kvůli formě předlohy.

Mladá redaktorka Andrea dostane za úkol napsat článek o dospělé ženě Barboře Škrlové, která se za podezřelých okolností vydávala za jedenáctiletou Aničku a později v Dánsku za stejně starého chlapce. V příběhu se začnou objevovat nové a nové skutečnosti. Týrání, vliv všemocné sekty, nitky vedoucí do nejvyšších sfér. To všechno Andreu natolik pohltí, že není schopná s pátráním přestat.

Nepřehlednou kuřimskou kauzu, jak se komplikovanému případu Barbory Škrlové začalo časem říkat, zrekonstruovali na pódiu Alan Novotný a Petra Bučková. Pouze dva herci, stůl, židle a brýle. I se zlomkem rekvizit se dá docela dobře pracovat. Projekt LiStOVáNí opět ukazuje, že si dokáže poradit s lecčím.

Alan Novotný a Petra Bučková

Petra Bučková, která ztvárnila obě zásadní role, novinářku Andreu i komplikovanou Barboru, dokázala velice dobře vystihnout obě postavy. Rozčarování z kauzy, nad kterou člověk jen nevěřícně kroutí hlavou, snad musela zažívat i v reálném životě, zapálení a touha odhalit pravdu z herečky na jevišti přímo sršela. Dobře si poradila i s postavou Barbory, oba herci se snažili co nejvěrohodněji vyjevit publiku možné pohnutky, které vedly k tomu, že se dospělá žena dvakrát vydávala za malé dítě.

Improvizace není pro oba herce sebemenší problém

Herci, především tedy Petra Bučková, také často vstupovali do hlediště mezi diváky, což celé vystoupení rozproudilo a oživilo. Navíc se ukázalo, že improvizace pro oba herce není žádný problém. Když se jim nedařilo nalistovat stránku s textem, který zrovna potřebovali, dokázali tuto nepříjemnou komplikaci s lehkostí zahrát do autu a ještě tím publikum pobavili.

Představení poměrně komplikovanou kauzu plnou nejasných míst a konspiračních teorií rekonstruuje. Pomáhá tak divákovi uspořádat si poznatky a znalosti o těchto událostech. Navíc také poskytuje jistý vhled do toho, jak by možná současnost vypadala, kdyby se Barbora a její nejbližší nebyli odhaleni.

Po skončení měli navíc diváci možnost popovídat si s autorem textů k Svaté Barboře, Markem Šindelkou, který hovořil o práci na komiksu, ale i o samotném případu Barbory Škrlové.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!