Kundera, Havel i Sudek očima světoznámých fotografů. Výstava představí dosud neznámé portréty z roku 1967

Kundera, Havel i Sudek očima světoznámých fotografů. Výstava představí dosud neznámé portréty z roku 1967  

Dům fotografie v Revoluční ulici v Praze vystavuje do 3. února znovuobjevené portréty autorů z IV. sjezdu Svazu čs. spisovatelů v roce 1967, ale i fotografa Josefa Sudka, které jsou dílem Timma Rauterta a Giséle Freund. Dva cykly, které celkově tvoří téměř sto snímků, jsou v tuzemsku k vidění vůbec poprvé.

V roce 1967 navštívila německo-francouzská fotografka Gisèle Freund Prahu během proslulého IV. sjezdu Svazu československých spisovatelů, který se konal 27. až 29. června. Během tohoto sjezdu vystoupili Václav Havel, Milan Kundera, Pavel Kohout a režisér Miloš Forman na obranu filmu Sedmikrásky od Věry Chytilové s projevy, které se považují za úvodní impuls Pražského jara.

Během svého pobytu se fotografka se spisovateli sešla a také je zvěčnila. Vznikla tak řada portrétů spisovatelů Václava Havla a Milana Kundery, filozofa Karla Kosíka a také překladatelů Jana Vladislava a Adolfa Kroupy. Gisèle Freund zároveň navštívila avantgardního fotografa Josefa Sudka, kterého rovněž portrétovala. Tento volný cyklus 51 portrétů nebyl ještě nikdy vystaven ani publikován, svou premiéru si odbude právě v Praze.

Portréty fotografky Giséle Freund jsou světoznámé – zachytila na nich třeba Romaina Rollanda, Andrého Bretona, Jamese Joyce či Simone de Beauvoir. Jde vůbec o jednu z prvních žen, které se prosadily v médiu fotografie.

Timm Rautert, Josef Sudek s kamerou, Praha, 1967. Foto © GHMP

Téměř ve stejnou dobu v roce 1967 navštívit českou metropoli také německý fotograf Timm Rautert, který při této příležitosti vytvořil řadu portrétů jím obdivovaného Josefa Sudka v umělcově ateliéru na pražském Úvoze. Vzniklo tak přes čtyřicet snímků, které jsou doprovázeny několika pohledy na tehdejší Prahu. Ačkoli byly tyto fotografie prezentovány v zahraničí, v Čechách bude série k vidění poprvé.

Timm Rautert je stejně jako Freund známý především svými portréty umělců, jako například Andyho Warhola, Josepha Beuyse nebo Gerharda Richtera. Jeho fotografický zájem ale patřil převážně sociální tematice – dokumentoval život v azylových centrech pro lidi bez domova či proměnu pracovních podmínek v souvislosti se zaváděním elektroniky do pracovního procesu.

Gisèle Freund, Milan Kundera na 5. sjezdu Svazu československých spisovatelů v Praze, 1967. Foto © GHMP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Dům fotografie nabízí i další akce

Umělci: ,

Místo konání: Dům fotografie

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!