Neděle Ji.hlavy 22 svědčila o genocidě ve Španělsku

Neděle Ji.hlavy 22 svědčila o genocidě ve Španělsku 

Ocenění Mlčení těch druhých v sekci Svědectví o politice, diskuze o budoucnosti české politické scény nalevo a citlivá výzva evropským politikům k otevření otázky asistované sebevraždy. To vše přinesla neděle festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava 22.

Šest filmů letos bojovalo v sekci Svědectví o politice a mezi nimi mimo jiné zábavný, ale především mrazivý dokument Výběrová zbraň o Glocku, “zbrani z garáže, která nikdy neselže”, nebo Alt-right: doba vzteku, která zachycuje Antifu a Alt-right nacionalisty před masakrem v Charlottesvillu. Za nejlepší politickým dokumentem byl porotou označen snímek španělsko-americké dvojice Almudeny Carracedové a Roberta Bahara Mlčení těch druhých o vytěsňování masové genocidy frankova španělska. „Paměť nelze vymazat. Oběti Frankova režimu hledají po čtyřiceti letech spravedlnost doma i za hranicemi země. Nejde jen o změnu klíčového zákona, který chce vymazat historickou pravdu. Přece musíme soucítit s lidmi, kteří na sklonku života chtějí nalézt, získat a důstojně pohřbít ostatky svých bližních, zavražděných nelidským režimem,“ zdůvodňuje rozhodnutí porota, ve které zasedla politoložka Anna Durnová, politický analytik Petr Lebeda a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Světovou premiéru měl slovenský dokument Dobrá smrt. Srozumitelně a navýsost citlivě zachycená poslední cesta za eutanazií anglické důchodkyně Janette, která ztrácí schopnost se pohybovat, ale přála by si umřít důstojně. To ovšem v Anglii není možné. Dokument si pokládá otázku, proč nemohou lidé z vlastní vůle umřít i v jejich domovině. “Janette, pokud by dostala tu možnost, by nejraději zemřela doma, ale protože to anglický právní systém neumožňuje, musela umírat za hranicemi v cizí zemi (ve Švýcarsku).” Za zmínku ze včerejšího programu pak stojí i Feral režiséra Jiřího Holby: jde o filmový portrét undergroundového písničkáře a chartisty Charlieho Soukupa, který poslední roky žije v australské buši. 

Inspirační fórum diskutovalo nad budoucností levice. Anglický novinář Neal Lawson zavzpomínal na Anglii před Brexitem, kdy většina politických stran podcenila dělníky, kteří byli schopni za své národnostní cítění klidně obětovat práci, a dodal, “důležité je s lidmi, se kterými nesouhlasíte, vést dialog. Diskutovat. Nikoliv jim automaticky říkat, že jsou hloupí.”

Dvaadvacátý ročník Ji.hlavy v pondělí vrcholí. Bude mít českou premiéru nový Godardův dokumentární snímek Kniha obrazů a papežův portrét od Wima Wenderse Papež František: muž, který drží slovo. A hlavně dojde k vyhlašování vítězů v sedmi soutěžních sekcích: Opus Bonum, První světla, Mezi moři, Mezi moři – studentská soutěž, Česká radost, Fascinace a Fascinace: Exprmntl.cz. Slavnostní večer zakončí promítání filmu Pepe, svrchovaný život srbského režiséra Emira Kusturici.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!