Předobrazy, prostor, abstrakce

Předobrazy, prostor, abstrakce50%

Před pár dny byla zahájena výstava fotografa Jiřího Thýna. Potrvá do poloviny května a najdete ji v krásných prostorech Staroměstské radnice. Nemusíte se bát vysoké ceny vstupného, ta je totiž pouhých 40,- Kč (plné) a 20,- Kč (snížené - studenti, senioři).

Jiří Thýn (*1977) absolvoval magisterské studium v ateliéru fotografie pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Letos byl za ČR vybrán Mezinárodním visegrádským fondem na prestižní stáž v New Yorku. Mimo sólové projekty vystavuje také se skupinou Ládví.

Hlavními vystavenými díly, které si na výstavě můžete prohlédnout jsou čtyři umělecké fotografie, pro které si jako PŘEDOBRAZ Jiří Thýn vybral čtyři plastiky unikátního českého kubistického sochaře Otty Gutfreunda (1889 - 1927). Skrze ně se autor přibližuje k dalšímu fotografickému PROSTORU, třetí dimenze. Gutfreundův kubismus, jako předstupeň ABSTRAKCE, tak znovu ožívá na dvourozměrném fotografickém papíře.

Aby vám bylo vše jasné, prozradím vám v lajckém jazyce, o co tady vlastně jde. Ona čtyři hlavní vystavená díla jsou umělecké fotografie, kde je vždy jedna socha zobrazena přes sebe a několikrát pootočená. Sám fotograf vysvětloval, že fotí na klasický starý foťák na analogický film a fotografie si vyvolává ve fotokomoře. Umění je tedy hlavně v tom, jak tento umělec dokázal několik snímků nanést ve své fotokomoře přes sebe na jednu jedinou fotografii tak, že to vypadá, jako kdyby se socha, která mu byla modelem, otáčela. To hlavně je třeba ocenit, nejedná se zde tedy o ledajaké fotografie.

Kromě těchto děl zde uvidíte i díla jiná, která jsou naprosto originální a avantgardní. Na všech je vidět, že Jiří Thýn si dokáže pohrávat se světlem ve fotokomoře.

Výstava ale není uplně pro každého. Musíte mít takové umění rádi, aby vás vystavní projekt zaujal a líbil se vám. Je zde totiž jen pár "kousků" a jestliže se vůbec nevyznáte ve focení na klasický foťák nebo alespoň na focení celkově, nebude tu téměř nic, co by vás oslovilo. Ale co já vím, zjistíte to nejlépe, když dáte čtyřicet korun za vstup a omrknete co se skrývá za výstavu v druhém patře Staroměstské radnice.

Obecné informace

Staroměstská radnice, 2. patro
23. 3. - 15. 5. 2011
út – ne 10.00 – 18.00

Vstupné: 40,- / 20,- Kč  
Lektorská prohlídka: st 30. 3., 13.4., 27.4., 11.5. v 16.30

Kurátor výstavy: Sandra Baborovská


Partner výstavy: FOMA BOHEMIA spol. s r.o
Názor informuji.cz: 50%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!