Vysoká hra v Brně. Moravská galerie vzdává hold Josefu Šímovi

Vysoká hra v Brně. Moravská galerie vzdává hold Josefu Šímovi 

Představitel moderního umění, který z druhého největšího města v České republice doputoval do umělecké skupiny Le Grand Jeu ve Francii. To byl jaroměřský rodák Josef Šíma. Jeho díla přibližuje návštěvníkům výstava v moravské metropoli.

Začátky spojené s Brnem a civilismem a následné ukotvení ve francouzském prostředí. V Místodržitelském paláci v Moravské Galerii uvidí krásné práce příznivci maleb, kreseb, ale i grafiky nebo dobových fotografií. Výstava, příhodně nazvaná Cesta k Vysoké hře, je časovou osou významného evropského umělce známého také jako Joseph Sima.

Přes zjevnou inspiraci Francií návštěvníci nepřijdou o vazby na rodnou Jaroměř, Prahu a Brno, odkud na začátku 20. let Šíma odešel právě do země galského kohouta. Zůstaly v něm po celý život. Spojení obou národů vysvětluje francouzský velvyslanec Roland Galharague. Josef Šíma si stejně jako další géniové z Československa zvolil Francii jako zdroj inspirace a tvorby. Tato výstava připomíná, že Francouzi a Češi se sešli v modernosti a avantgardě a zanechali nám výjimečná díla.“

Těžiště výstavy však logicky spočívá především v poukázání na Šímovo působení v pařížské umělecké skupině Le Grand Jeu – Vysoká hra. Tu charakterizovala kritika evropské racionální civilizace, inspirace indickou filozofií, kabalistickými texty, okultismem či myšlením tzv. přírodních národů. Umělci se pokoušeli proniknout za hranice reálného, k čemuž používali všemožné prostředky – drogy, alkohol, spánkovou deprivaci, zatajování dechu, ezoteriku nebo meditační techniky.

V Moravské galerii jsou hojně zastoupeny Šímovy obrazy krajin, ostrovů, mraků, torz v krajině a mytických výjevů, stejně jako obrazy, kresby a fotografie jeho druhů, především Maurice Henryho a Artüra Harfauxe. Většina z nich je zapůjčena z francouzských sbírek a ze sbírek Národní galerie Praha, kam se výstava přesune na jaře příštího roku.

Výstava Josef Šíma: Cesta k Vysoké hře je rovněž součástí oslav připomenutí významných výročí roku 2018 spojených s naší státností. Díla uvidíte v Brně až do 24. února 2019.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Moravská galerie v Brně -... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!