Babiš po volbách i protivládní protesty na Slovensku. Czech Press Photo zná letošní nominace

Babiš po volbách i protivládní protesty na Slovensku. Czech Press Photo zná letošní nominace 

Prestižní fotožurnalistická soutěž Czech Press Photo 2018 odtajnila nominace. Mezi fotografiemi, které nejvíce zaujaly porotu, nechybí snímek z protestů po vraždě Jána Kuciaka či z oslavy Andreje Babiše po loňských vítězných volbách.

Mezinárodní devítičlenná porota tentokrát hodnotila práce více než čtyř stovek domácích fotografů. Kategorie video se zúčastnilo na třicet autorů. Soutěžilo se v osmi foto a třech video kategoriích. Porota v každé kategorii hodnotila odděleně série a jednotlivé snímky.

Letošní ročník Czech Press Photo byl plný překvapení, zejména co se týká témat v kategoriích. Žádné vyloženě nerezonovalo a nedominovalo. Ostatně jednou z rolí soutěže je přinášet témata, o kterých se příliš nemluví, a přimět veřejnost k zamyšlení a interakci,“ uvedl předseda poroty Petr Josek.

Foto © Tomáš Benedikovič

V kategorii Aktualita – single porotu nejvíce oslovila fotografie zachycující protesty na Slovensku autora Tomáše Benedikoviče, snímek Andreje Babiše s PR manažerem hnutí ANO Markem Prchalem vytvořený Michalem Čížkem a výjev s ruským prezidentem Vladimirem Putinem po finále MS ve fotbale, který pořídil Petr Josek.

V Aktualitě – sérii soutěží opět Benedikovič se snímky Andreje Babiše během předvolebního mítinku v Jihlavě, dále Radek Cihla s fotografiemi pohřbu tří českých vojáků, kteří padli v Afghánistánu, a nakonec Boris Németh s fotoreportáží z demonstrací „Za slušné Slovensko“.

Foto © Petr Josek

Sekce Problémy dnešní doby obsahuje portréty manželek bojovníků IS od Lenky Klicperové či rohingských uprchlíků z hledáčku Martina Trabalíka. Následují tradiční kategorie Každodenní život, Umění a kultura, Sport, Portrét, Příroda a věda a životní prostředí, Lifestyle a mimořádná sekce Proměny Prahy.  

Nejzásadnějším oceněním se stane Fotografie roku. Ta bude odtajněna společně s vítězi kategorií až na slavnostním ceremoniálu předání cen na Staroměstské radnice 20. listopadu. V tento den se zde zároveň otevře výstava vítězných snímků.

Foto © Michal Čížek

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!