Zmizelý cíp Československa. Podkarpatskou Rus představí snímky Bohumila Vavrouška

Zmizelý cíp Československa. Podkarpatskou Rus představí snímky Bohumila Vavrouška 

Sbírku fotografií neprávem opomíjeného Bohumila Vavrouška, které dokumentují život na Podkarpatské Rusi, představí u příležitosti stého výročí vzniku republiky od 18. října Galerie Josefa Sudka v Praze.

Výstava, která bude k vidění do 27. ledna příštího roku, připomíná dosud přehlíženého fotografa, který na svých snímcích zachycoval opuštěný kraj a zapomenuté Čechoslováky, z nichž spousta položila život v boji za svobodu naší země.

Foto © Bohumil Vavroušek, archiv NM

Podkarpatská Rus byla pro svoji divokost a určitou romantičnost vyhledávána více fotografy. K popularitě regionu přispěly román Karla Čapka Hordubal nebo baladická kniha Ivana Olbrachta Nikola Šuhaj loupežník a v neposlední řadě i ve 30. letech stále více pěstovaná turistika. Země ve 20. století prošla mnoha politickými zvraty. V červnu 1945 byla celá Podkarpatská Rus i s takřka milionem obyvatel násilně přičleněna k Sovětskému svazu.

Autor vystavených fotografií, Bohumil Vavroušek, se narodil roku 1875. Jako učitel působil na venkovských školách, později na pražských Vinohradech. Od roku 1909 často navštěvoval území Haliče. Věrným pomocníkem na cestách se mu stal fotoaparát. Nešlo mu o zachycení prchavých okamžiků ze svých putování, ale o dokumentaci lidových dřevěných staveb, zejména kostelů, vesnických stavení, hřbitovů, kaplí a božích muk. Každoročně také vyjížděl na Slovensko a Podkarpatskou Rus. Zemřel v roce 1939.

Foto © Bohumil Vavroušek, archiv NM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Galerie Josefa Sudka nabízí i další akce

Místo konání: Galerie Josefa Sudka

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!