Poslední říjnový víkend se zdarma otevře 14 pražských muzeí a galerií. Oslaví tak sté výročí vzniku republiky

Poslední říjnový víkend se zdarma otevře 14 pražských muzeí a galerií. Oslaví tak sté výročí vzniku republiky 

V sobotu 27. a v neděli 28. října se v rámci oslav stého výročí vzniku Československa otevřou vybrané objekty v hlavním městě veřejnosti zdarma, nebo za symbolickou částku. Chystají i bohatý doprovodný program – komentované prohlídky, přednášky a workshopy zaměřené na téma výročí pro děti i dospělé.

O víkendu od 27. do 28. října můžou zájemci zdarma, nebo za symbolickou částku zamířit do Bílkovy vily a Zámku Troja, budov Muzea hlavního města Prahy včetně věží (kromě vil a Svatomikulášské městské zvonice), Muzea Policie ČR, Veletržního paláce Národní galerie v Praze, Národní kulturní památky Vyšehrad či do některých objektů Národního muzea.

Bezplatný či symbolický vstup nabízí během posledního říjnového víkendu také Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského, Národní technické muzeum, Národní zemědělské muzeum, Obecní dům, Letohrádek Hvězda – Památník národního písemnictví, Poštovní muzeum, hlavní budova Uměleckoprůmyslového musea v Praze i Dům U Černé Matky Boží a Jízdárna Pražského hradu.

V rámci doprovodného programu zájemce čekají přednášky a prohlídky, které přiblíží českou historii. Muzeum hl. m. Prahy chystá komentované prohlídky výstav Strašnice... zahrada Prahy, brána armád... a Praha 1848–1918 nebo workshopy výroby kachlů, loutek či papírové vitráže.

Národní technické muzeum pak představí formou komentované prohlídky celé muzeum a pro nejmenší otevře dětskou chemickou laboratoř. Národní galerie v Praze nabídne ve Veletržním paláci komentované prohlídky výstav Jiří Petrbok: Hoříčí srdce nebo nové stálé expozice 1918–1938: První republika.

Letohrádek Hvězda pro děti připravuje výtvarné dílny Čapek & Čapek a Z výboru poezie Vítězslava Nezvala. V Národním pedagogickém muzeu si návštěvníci prohlédnou výstavu Nová škola v nové republice.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!