O babičkách a nejen o nich. Divadlo Kampa uvede novou inscenaci Babičky

O babičkách a nejen o nich. Divadlo Kampa uvede novou inscenaci Babičky 

Hra upletená jako cop ze vzpomínek na naše babičky, prababičky, pra a tři tečky… Divadlo Kampa uvede premiéru inscenace Babičky 22. října.

Představení Babičky skládá osu života tří žen a jejich rodových linií. Dětství, dospívání, zralost a stáří... naše babičky nejsou jen vzpomínkou na dámu v letech, byly také mladými, osamělými i milovanými dívkami a ženami.

Příběhy, které uvidíte, jsou pravdivé a jakákoliv podobnost se skutečnými postavami či událostmi není náhodná. Na některé babičky nejde zapomenout a jiné jen probleskují naší pamětí.

Představení ovšem není jen o babičkách. Je především o předcích a o tom, co nám předali. Často ani netušíme, co v sobě nosíme za vzpomínky, dědictví a archetypy. Žijeme, ale zcela chybí "paměti", které by naše jednání a pocity vysvětlovaly. V dřívějších dobách, kdy se žilo pospolu, se lidé znali a také si vyprávěli příběhy. Dnes žije většina rodin vzdálena od sebe, a tak hledá každý své rodinné kořeny ve svém životě sám. A často složitě.

V autorském představení hrají: Nika Nováková, Vlaďka Kužílková, Zuzana Dumková.

Komentář režisérky a herečky Vlaďky Kužílkové:

Impuls k přípravě představení mi dal můj syn. Šli jsme spolu, vyprávěli si, a najednou můj syn řekl stejnou intonací, nasazením a tónem: "Chudáčisko jedno". Bylo to něco, co říkával můj táta. Přitom táta zemřel, když byly synovy tři roky. Přemýšlela jsem nad tím, že přece není možné, aby tříleté dítě přejalo takto kompletně něco od dědy. Ani to tolikrát nemohl slyšet.

Tehdy jsem si uvědomila, že je toho asi hodně, co v sobě nosíme a ani nevíme, odkud to pochází. Někdo tomu říká minulé životy, někdo geny, někdo to luští v konstelacích a my o tom hrajeme v představení Babičky. Téma babiček mě ale zajímalo už dávno. V naší rodině jsem se já, jako nejstarší dcera, se svou babičkou starala o prababičku, které bylo 86 let a byla schopná otevřít okno, vylézt oknem ven, přelézt plot a utéct. Nosila vrstvené těžké kydle (sukně na východním Slovensku) a stejně byla schopná vylézt oknem a přelézt plot. Fascinovala mě její životní síla.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!