Osudové momenty Československa představí výstava snímků známých i neznámých fotografů

Osudové momenty Československa představí výstava snímků známých i neznámých fotografů 

Před 100 lety vznikl v samém závěru krvavé 1. světové války samostatný československý stát. Během sta let, která od té doby uplynula, prošel řadou dramatických historických zvratů. Díky fotografiím, které byly očitým svědkem těchto událostí, si je můžeme připomínat dodnes. Výstava Osudové chvíle Československa – obrazový příběh století tyto snímky od 5. října představí v galerii Staroměstské radnice v Praze.

Výstava ke 100. výročí vzniku samostatného československého státu pod záštitou prezidenta republiky a primátora Prahy se zaměřuje na osudové chvíle historie našeho státu, které se během sto let existence udály. Expozice Osudové chvíle Československa – obrazový příběh si neklade za cíl události mapovat, ale prostřednictvím emocionálně silných autorských a tematických celků koncentrovaných na klíčové dějinné jevy příběh dramatického století vyprávět. Najdete zde jak práce předních fotografů, tak těch neznámých.

Výstava obsahuje několik částí, které jsou výběrem z unikátních, po řadu let shromažďovaných kolekcí. Návštěvníci v ní najdou snímky Jindřicha Bišického, který dokumentoval jako přímý účastník první světovou válku. Donedávna neznámým fotografem je také Erich Auerbach. Jeho snímky přibližují mobilizaci, rok 1938 a protesty proti Mnichovské dohodě. Najdete zde také snímky z působení československé vlády v exilu.

Jindřich Bišický

Okupaci Československa německými nacisty v roce 1939 výjimečným a působivým způsobem zachytil Ladislav Sitenský. Silně prožité osobní svědectví o československém východním odboji nám na svých negativech překvapivě zanechal sám kapitán Otakar Jaroš, čítankový hrdina bitvy u Sokolova, ve které padl. Jarošovy negativy ležely léta zcela nepovšimnuty v soukromých rukách a teď se konečně dostávají na veřejnost.

Za zmínku stojí také ojedinělý fotografický soubor s názvem Ročník 21, který se věnuje životu mladých lidí narozených v roce 1921 donucených pracovat v tzv. totálním nasazení pro Německou říši. Vystaveny jsou také sbírky fotografií Rok 1945 očima fotografů a Rok 1968 očima fotografů, ve kterých se objevují snímky fotografických osobností, jako Václav Chochola, Karel Ludwig či Josef Zeman. Osudový rok 1968 spojený hlavně s okupací Československa vojsky Sovětského svazu a Varšavské smlouvy dokumentují fotografie Antonína Nového, Oldřicha Škáchy či Daniely Sýkorové.

Snímky dokumentaristy Jindřicha Štreita popisují momenty normalizace

Obrazové svědectví o prostředí disentu a undergroundu v období normalizace, které nastoupilo po krachu tzv. Pražského jara, zaznamenali fotografové Oldřich Škácha, Ivan Kyncl a Jan Ságl.

Obrovskou a jedinečnou kolekci představuje Rok 1989 očima fotografů. Jedná se o výběr prací, jež je rozdělena na tři části. První, nazvaná Preludium, zahrnuje svědectví o prvních masových, surově potlačovaných demonstracích, které předcházely listopadu 1989. Druhá, pojmenovaná Německý exodus, zachycuje hromadný útěk východních Němců přes Prahu do Západního Německa. A konečně třetí část je věnována dramatickým událostem Sametové revoluce, v jejímž závěru Československo nabylo opět demokracie. Autory této kolekce je řada dodnes známých osobností dokumentární fotografie, jakou je například Jan Šibík, Karel Cudlín, Jan Jindra, Radek Bajgar a mnoho dalších.

Radek Bajgar

V neposlední řadě se na výstavě objeví také svědectví popisující dráhu Václava Havla od role disidenta po roli československého a poté českého prezidenta. Záběry dalších dvou polistopadových českých prezidentů, Václava Klause a Miloše Zemana, tvoří závěr příběhu.

Výstava Osudové chvíle Československa – obrazový příběh století je unikátním a obrovským dílem vytvořeným z jedinečných kolekcí. Je určena nejširší divácké veřejnosti domácí i zahraniční. Vyznačuje se přísně sledovanou obrazovou kvalitou a diváckou sdělností. Počítá nejen s návštěvností lidí všech věkových kategorií, včetně hromadných školních výprav, ale i doprovodným programem, zahrnujícím komentované prohlídky, vědomostní soutěž pro školy i vystoupení historiků a publicistů. Výstava obsahuje 300 fotografií od 51 autorů.

Osudové chvíle Československa – obrazový příběh století probíhá v prostorách Staroměstské radnice v Praze od 5. října do 11. listopadu. Navštívit ji můžete denně od 10 do 19 hodin. Vstupné je 120 Kč, snížené pak 60 Kč na osobu.

Foto: Karel Cudlín

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Staroměstská radnice nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Staroměstská radnice

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!