V kůži vězně v koncentračním táboře i pilota RAF. Na Letné se otevřela netradiční výstava

V kůži vězně v koncentračním táboře i pilota RAF. Na Letné se otevřela netradiční výstava  

Prostor pod bývalým Stalinovým pomníkem na pražské Letné obsadila výstava Paměť národa. Do 9. prosince budou moci návštěvníci zhlédnout nevšední videomapping, seznámí se s příběhy pamětníků nebo spatří monument připomínající Berlínskou zeď.

Tvůrci výstavy, kterou uspořádala společnost Post Bellum, prostřednictvím nových technologií vyvolají zajímavé iluze – například dojem, že sedíte v kokpitu Spitfiru přímo v bitvě o Británii coby příslušník RAF nebo že stojíte v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje v červnu 1942. Návštěvník bude moci zažít i transport do koncentračního tábora nebo výslech Státní bezpečností.

V další části se zájemci seznámí se stovkou příběhů ze sbírky Paměť národa, které posluchači rozhlasu či diváci televize znají z cyklu Příběhy 20. století. Zahrnovat budou příběhy z druhé světové války, osudy politických vězňů padesátých let, disidentů, ale i například udavačů StB.

Poslední část výstavy představuje obří monument symbolizující Berlínskou zeď, který bude vidět ze vzdálenosti mnoha kilometrů – vysoký bude 5 metrů a dlouhý téměř 50 metrů.

Autoři výstavy počítají, že se tato zeď stane místem, kam budou lidé psát a kreslit různé vzkazy. „Monumentem chceme nejen poutat a lákat veřejnost, aby se přišla podívat a nebyla lhostejná k příběhům minulosti, ale chceme veřejnost vyprovokovat. Zkoušíme, co si nechá líbit, co si nechá vzít,“ uvedl spoluautor výstavy Martin Hejl.

Foto © Lukáš Žentel

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Letenské sady nabízí i další akce

Místo konání: Letenské sady

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!