Oprava koní z unikátního Letenského kolotoče je u konce. K vidění jsou v Národním technickém muzeu

Oprava koní z unikátního Letenského kolotoče je u konce. K vidění jsou v Národním technickém muzeu 

Šest opravených koní z Letenského kolotoče si nyní mohou prohlédnout návštěvníci Národního technického muzea v Praze. Oprava samotné památky – nejstaršího dochovaného kolotoče v Evropě, by měla skončit v první polovině roku 2019.

Národní technické muzeum vystavuje pouze šest koní z celkových jednadvaceti. Jejich oprava byla podle ředitele muzea Karla Ksandra velmi náročná. „Restaurátoři z různých specializovaných pracovišť koně opravovali technikami, pomocí kterých byly před více než 100 lety postaveny, včetně toho, že koně potáhli pravou koňskou kůží,“ dodal ředitel.

Většina z koní byla v tak špatném stavu, že vyžadovala opravu vlastní dřevěné konstrukce. Jejich těla restaurátoři vytvořili z tvarově upravených jutových pytlů vyplněných slámou a africkou travou. Oprava trvala přibližně půl roku.

Uvnitř koní se dochovaly různé historické předměty – novinové články z roku 1923 a 1937, mince z doby monarchie a historické vstupenky, mimo jiné do Parku kultury a oddechu Julia Fučíka. Kromě koní a zmíněných exponátů si zájemci mohou prohlédnout i další opravené části interiéru kolotoče, třeba rytíře z papírmaše.

Foto archiv NTM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní technické muzeum nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!