Letošní MIME FEST zažil na vlastní kůži, jak vypadá Kolaps

Letošní MIME FEST zažil na vlastní kůži, jak vypadá Kolaps 

Přeplněný velký sál Tylova domu v Poličce a akrobatické kousky, ze kterých se člověku tají dech. Zhruba tak by se dal popsat páteční večer MIME FESTu, největšího festivalu pantomimy v České republice. Tentokrát to nejlepší ze své tvorby ukázala v sedm hodin večer skupina akrobatů, která si říká Losers cirque company. A byl to Kolaps!

„Kolaps, součást všech životů, každodenní zkušenost, která ničí, bortí a drtí. Kolaps, který buduje, zoceluje, utužuje, nebo se jen rutinně vrací, aniž bychom si všimli a uvědomovali si jeho přítomnost. Bez kolapsu nelze posouvat své možnosti, nelze jít vpřed, nelze překročit vlastní stín. Zajímá nás podstata kolapsu, to, co dělá s jedincem, a co naopak s celou společností. Otočí se společnost ke kolabujícímu zády? Využije společnost kolapsu jedince nebo nabídne pomocnou ruku?“ Tak vysvětlují Losers cirque company název představení. 

Akrobatické vystoupení má lehkou příběhovost, tematika kolapsu je však téměř výhradě spojena s mezilidskými vztahy. Ať už se jedná o neopětovanou lásku nebo třeba šikanu, akrobatické prvky vždy převažují nad dějovostí, ta je jen jakýmsi nástinem, iluzí. Režie Tomsy Legierského a choreografie Matyáše Ramby tvoří kompaktní představením, při kterém člověk jen nevěřícně kroutí hlavou nad tím, co všechno lidské tělo dokáže.

Losers cirque company ukazuje, že umí. Divákovi předkládá řádnou dávku kousků, které v běžném akrobatickém vystoupení jen tak neuvidí. V jedné chvíli je artista držen svými kolegy ve výšce zhruba dva a půl metru pouze za tváře, jindy zase balancuje s dalším mužem na hlavě. A vše vypadá tak, jako by se jednalo o naprosto jednoduchý úkon, jakým je pro běžného člověka třeba kotrmelec.

Ve skupině deseti akrobatů jsou i ženy. Nenechte se ale mýlit, nejedná se o žádné křehké květinky, které by během vystoupení jen létaly vzduchem. Jedné z žen se například postaví kolega na ramena a setrvá tam pěkných pár minut.

Dobrý dojem z představení ještě umocňují přesně načasované světelné efekty a živá hudba. Dvoučlenná kapela je sice po většinu času schovaná za plátnem, které se nachází na konci jeviště, její muziku si však divák užije i tak.

Obdivné pohledy a nekončící aplaus ve stoje, publikum MIME FESTu dobrá představení ocenit umí. A kolaps takovým představením rozhodně je.

Fotografie: František Ortmann

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!