Nejlepší mladí umělečtí skláři se opět prezentují v Centru DOX

Nejlepší mladí umělečtí skláři se opět prezentují v Centru DOX 

Díla účastníků soutěže o věhlasnou Stanislav Libenský Award, která oceňuje nejlepší mladé sklářské výtvarníky a designéry, si můžete do 19. listopadu prohlédnout v pražském Centru současného umění DOX. V jubilejním desátém ročníku bojuje o vítězství 32 studentů uměleckých škol z celého světa.

Vím, jak těžké začátky mají sklářští výtvarníci nejen v České republice, a tak jsem se rozhodl založit soutěžní projekt, který by dával příležitost mladým umělcům opouštějícím akademickou půdu. Požádal jsem Jaroslavu Brychtovou, aby laskavě svolila věnovat tuto cenu odkazu jejích manžela a dlouholetého spolupracovníka Stanislava Libenského. Tak se stalo. Nyní v roce 2018 jsme připravili již desátý ročník,“ uvedl zakladatel Stanislav Libenský Award a Pražské galerie českého skla Marek Veselý.

Gaby Berger – Hledání Sněhurčina jablka. Foto © DOX

Tentokrát si na výstavě v Centru DOX mohou zájemci prohlédnout díla 32 postupujících účastníků ze 17 zemí světa. O cenách rozhodne mezinárodní porota, v níž zasednou sklářští výtvarníci a odborníci z oboru skla. Letos to bude kunsthistorička Barbara Banaś, vedoucí sbírky skla, keramiky a porcelánu Uměleckoprůmyslového muzea Milan Hlaveš, finský sklářský výtvarník Vesa Varrel a původem americký sklářský výtvarník, který v současnosti tvoří ve skotském Edinburghu, Jeff Zimmer.

Hlavní cenou pro vítěze je 3týdenní pobyt ve sklářské škole Pilchuck Glass School v USA. Jedním ze zakladatelů této letní školy uměleckého sklářství byl Dale Chihuly, jehož práce jsou v Centru DOX k vidění do 24. září v rámci výstavy Chihuly – Libenský – Brychtová společně s pracemi již zmíněných klasiků českého uměleckého sklářství – Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové.

Emilia Marjacz – Genetika. Foto © DOX

Vystavující umělci:

Alicja Granat (Polsko), Aurelija Vainiūtė (Litva), Bc. Martina Fabiánová (ČR), Berger Gaby (Belgie), Bhimanshu Pandel (Indie), Dana Tannhauser (Izrael), David Černý (ČR), Dawid Stroyny (Velká Británie), Edite Zulke (Lotyšsko), Emilia Marcjasz (Polsko), Eric Hess (USA), Jade Usackas (Kanada), Ján Mýtny (Slovensko), Jana Němcová (ČR), Jeounghee Kim (Francie), Judith Roux (Nizozemí), Li Chengyu (Čína), Maarja Mäemets (Estonsko), Marcela Šilhánová (ČR), Monika Kozłowska (Polsko), Nikola Čermákova (ČR), Pavla Sedláková (ČR), Pavol Barkoci (Slovensko), Paweł Palewicz (Polsko), Petr Jambor (ČR), Sebastian Kitzberger (ČR), Siyu Zhuang (Čína), Ulrika Barr a Kristina Levén / BarroLevén (Švédsko), Wang Yunxiao (Čína), Xinbo Wang (Čína), Yuka Okamoto (Japonsko), Zdeňka Fusková (ČR)

Alicja Granat – Modifikace. Foto © DOX

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Centrum Dox nabízí i další akce

Místo konání: Centrum Dox

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!