Určitá forma sběratelství Martina Parra

Určitá forma sběratelství Martina Parra 

Výstava v Centru současného umění DOX přináší reprezentativní ukázku děl britského fotografa Martina Parra. Zakladatel a vyznavač dokumentu o střední třídě, sarkastik a kýčař nastavuje zrcadlo konzumní zvrhlosti.

První, co na fotografiích Martina Parra zaujme, je výrazná barevnost. Zdání lehkosti přetrvá pouze do chvíle, než se pozorně zadíváte. Parr s objektivní „zvědavostí“ zachycuje známé obrázky: jídlo, bizarní módu, suvenýry typické pro střední třídu, tedy mainstream. Také ale (voyeuristicky) nahlíží mezilidské vztahy a reflektuje symboly konzumu a luxusu. Ona nezaujatost, se kterou své objekty fotografuje, zároveň provokuje: věci, které považujeme za samozřejmé (byť třeba nehezké), najednou získávají nový rozměr. Velmi kritický.

Martin Parr není fotograf krásy. Spíš než o umění jde v jeho fotografiích o ironický tón. Někdy úsměvný, jako v cyklu Common Sense (Zdravý rozum), v němž reprodukované kýče rozum skutečně nedávají, nebo tam, kde se soustředí na zachycení vyšňořených západních turistů (turisté obecně působí tak nějak nepatřičně). Někde je až krutý – např. když donutí pózovat usměvavé německé rodinky v bizarním kontextu (nevkusných zahrádek: no a co?). Jinde je přímo nespravedlivý: v cyklu Bored Couples (Znuděné páry) sice zprostředkuje vyprázdněnost některých vztahů, někde ovšem zachycuje únavu, nikoli nudu. Možná pro tuto nevybíravost je Parr tolik diskutovaným umělcem.

Obecně je jeho nadhled pozoruhodný. Dokáže geniálně vystihnout kontrastní okamžik (moucha na klobouku z cyklu Luxury), hraje si s asociacemi (přiložená monografie Common Sense v tomto směru vyniká více než instalace), zaměřuje se na detail (pizza, která by mohla být chutná, působí odpudivě). Všechny fotografie Martina Parra vibrují nepříjemnou otázkou: má toto všechno smysl? A právě v tom tkví jedinečnost jeho díla: nenuceně inspiruje k zamyšlení nad dnešními hodnotami. Kdyby se zamyslel každý, Martin Parr by neměl co fotit.

Výstava je otevřena denně kromě úterý až do 16. května 2011.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!