Parkety komorní Fidlovačky ovládli tučňáci ze Severního pólu. Přináší dojemný příběh i vtipnou podívanou

Parkety komorní Fidlovačky ovládli tučňáci ze Severního pólu. Přináší dojemný příběh i vtipnou podívanou80%

Rodinná pohádka Tučňáci na arše spisovatele Ulricha Huba dojímá svým příběhem o přátelství tří tučňáků, kteří se sice škádlí jako tři sourozenci, ale v těžkých chvílích v sobě najdou pravého přítele. Přestože se jedná o dětský příběh, nebudou se nudit ani dospělí. Moderní zpracování a narážky na dnešní svět poskytnou nejednu příležitost k pobavení.

Velká potopa jako boží trest se blíží a nevyhnou se jí ani tři tučňáci v podání Angeliky Sbouli, Gustava Haška a Karla Jiráka. Na pomoc jim přilétá bílá holubice, kterou ztvárnila Milada Vyhnálková, a daruje jim vstupenky na Noemovu archa. Archa má však přísné pravidlo – od každého druhu se smějí plavit pouze dva exempláře. Přestože se tři neposední tučňáci perou, pošťuchují a otravují jako malí caparti, v takto těžké chvíli se odmítnou rozdělit a na Noemovu archu se proplíží ne dva, ale všichni tři.

Hodinový příběh je divákům podám prostřednictvím čtyř herců a přibližně pěti nebo šesti kulis, nicméně díky skvělé režii Tomáše Svobody, se toho na podiu děje víc než dost, a divák tak nemusí hledat zábavu u souseda. Krátká tanečně hudební vystoupení, jež nám představení nabídne hned několikrát, jsou příjemným zpestřením, přesto by mohla být dotažena k dokonalosti – větší synchronizace tanečníků by jistě zanechala lepší dojem.

Volba tučňáků, kteří jsou už sami o sobě velmi vtipná zvířata, byla tou správnou pro utvoření chytlavé dětské pohádky. Jejich neomalenost i vzhled děti pobaví i zaujme a scénky, ve kterých se pošťuchují a neobratně se válejí po zemi, dvojnásob.

Je potřeba opravdu ocenit umění spisovatele Ulricha Huba, který je držitelem několika divadelních a literárních ocenění a patří k nejvýznačnějším současným německým dramaturgům. Má ve zvyku psát dětské příběhy (Poslední ovečka nebo Lišky nelžou), u kterých nebudou usínat ani dospělí. Výjimkou nejsou ani Tučňáci na arše. Svým jednoduchým dějem si udrží pozornost nejmladších a vtipným zpracováním pobaví rodiče. Tučňáci na arše jsou jednoznačně představení, které nové mladé milovníky divadla rozhodně neodradí, ba naopak.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Parkety komorní Fidlovačky ovládli tučňáci ze Severního pólu. Přináší dojemný příběh i vtipnou podívanou
 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!