Humorně zpracované české dějiny v představení Osmyčky

Humorně zpracované české dějiny v představení Osmyčky70%

Každý ví, co se stalo roku 1918 (1. světová válka), 1938 (2. světová válka) či 1968 (Pražské jaro), ale málo kdo už ví, co se stalo třeba v roce 1618 (Pražská defenestrace) nebo 1848 (revoluce). Všechny zásadní „osmičkové roky“ v naší historii nám odtajní inscenace Osmyčky. Hra se však musí brát s rezervou, jelikož ne všechny osmičkové roky jsou pravé. Některé si jednoduše autoři vymysleli.

K připomínce stého výročí vzniku samostatné Československé republiky si skupinka autorů v čele s režisérem Stanislavem Slovákem a skladatelem Karlem Cónem připravili představení, které je pojmuto jako rekapitulační leporelo nebo také "kabaret s příběhem", jak tomu říkají herci, kteří v představení ztvárňují nejrůznější role.

Celým dějem provází Marcel Zatýkal (Petr Štěpán) a Čeněk Udavač (Michal Isteník), kteří mají podle scénáristů ztvárňovat blanické rytíře naruby. Z divadelního představení to však bylo zřejmé až ke konci, kdy o těchto rytířích začali mluvit. Tato dvojice mužů, totiž „nikdy za nic nemůže“ a „vždycky to myslela dobře“. Tito dva antihrdinové mají po celou dobu na sobě jen jeden oblek, se kterým různě manipulují (někdy si vyhrnou nohavice, jindy sundají sako). Na jevišti to působí dobře, jelikož i když prochází různými stoletími, vypadá to, že to zažívají hned po sobě.

Pánové se během svého putování historií setkají s postavami, jako je například praotec Čech, Karel IV, Přemysl Oráč, Libuše a další významné osobnosti naší minulosti. Mimo jiné se také potkájí s T. G. Masarykem, který je pošle do pekla, kde ale dlouho nezůstanou a jdou před "Boží soud". Narozdíl od historických postav, u kterých je doložené, že doopravdy žily, je postava Lucipera v pekle dost nevěrohodná, ale k situaci, která na jevišti byla, to sedělo. V ději se také velmi často objevuje investigativní novinářka Sabina (Radka Coufalová), která by ráda zjistila, co jsou ti dva zač, a tak se dala do pátrání, což začne být zajímavé hned na začátku představení. Postava Sabiny byla zcela uvěřitelná a divák veškeré její pocity prožíval s ní.

Velké množství zbylých historických, symbolických i některých fiktivních postav, které se v inscenaci objevují, hrají Radka Coufalová, Dušan Vitázek, Jakub Uličník, Ladislav Kolář, Jiří Ressler a Ondřej Halámek. Publikum u těchto herců určitě obdivovalo jejich rychlost v převlékání. Bylo až neuvěřitelné, jak se například Sabina dokázala během pár vteřin převléknout z jednoho kostýmu do druhého. Ve většině kostýmů totiž bylo patrné, že pod ním jiné zbytečné věci mít nemůže.
Další herci, kteří tam působili jako "lid obojího pohlaví", se tam již nevyskytovali tak často, přesto jejich herecké výkony byly více než dobré, tento lid tam hrál Robert Hamala, Michal Nevěčný, Martin Tlapák a Jaroslav Záděra.

Celá inscenace byla v některých pasážích více a v jiných méně zábavná. Toto satirické představení si dělá legraci z politického dění, což se všem lidem v hledišti líbit nemuselo, a bylo to i na některých pasážích vidět, že lidé tleskali a smáli se méně. Diváci, kteří si nenechali ujít tuto činohru, ale rozhodně nebyli zklamaní, protože každý si v "Osmyčkách" mohl najít to své, někomu se líbila hudba, někomu vtipy a někdo si užil celé představení.

Foto: web Městské divadlo Brno

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Dušan Vítázek, Martin Tlapák, Ladislav Kolář, Ondřej HalámekRadka Coufalová, Ondřej HalámekMichal Isteník, Jakub Uličník, Petr Kolář, Ladislav Kolář
 

Mohlo by se ti líbit...

Městské divadlo Brno nabízí i další akce

Další divadelní novinky

(2 hodnocení) A co tvé hodnocení?