Antología, show plná magie, tance a černodivadelního umění, v sobě skrývá nejen humor, ale i ponaučení

Antología, show plná magie, tance a černodivadelního umění, v sobě skrývá nejen humor, ale i ponaučení100%

Černé divadlo Jiřího Srnce vás s představením Antología naprosto vytrhne z reality a přivede do světa, kde každá věc ožívá a má svůj vlastní příběh. Vystoupení je nabité humorem i dojemnými příběhy s ponaučením a nabízí to nejlepší z černodivadelních představení.

Černé divadlo Jiřího Srnce předvedlo své první vystoupení roku 1961 a od té doby sklízí úspěchy nejen na české, ale i na zahraniční scéně. V roce 2011 získal Jiří Srnec medaile Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění, v roce 2014 pak evropskou kulturní cenu Trebbia za tvůrčí činnost a konečně letos v roce 2018 převzal Cenu Thálie 2017 za mimořádný umělecký přínos českému divadelnímu umění. Není pak divu, že samotná Antalogía, která je složena z osmi nejlepších scének, jež Černé Divadlo Jiřího Srnce od svého vzniku představilo, sklízí úspěch na všech světových kontinentech a stala se nejúspěšnějším diváckým představením tohoto druhu. Mezi její úspěchy patří vyprodané náměstí pro 15.000 diváků v italském Campobasso nebo vystoupení na summitu NATO v Praze v roce 2002, kdy 4 scénky z představení reprezentovaly českou kulturu před prezidenty a premiéry členských států.

Při první rozkošné scénce Pradlenka, která je ještě o dva roky starší než samotné Divadlo Jiřího Srnce, divák ihned zjistí, co všechno je černodivadelní vystoupení schopno nabídnout. Ať už jste malí či velcí pozorovatelé, hopsající kalhotky na šňůře vám vykouzlí úsměv na tváři a připraví vás na devadesátiminutové putování historií černého divadla.

Ve scénce Kouzelník divák okusí pravé umění černého divadla. Ač scénka neskrývá žádný hlubší význam, můžete žasnout nad bravurní prací neviditelných postav v pozadí, které přivádějí každý předmět na jevišti k životu. Karty točící se ve vzduchu, míčky poskakující nahoru a dolu nebo kostky, co se zjevují a zase mizí, vás doslova očarují.

Naopak scénky jako Kufry nebo Fotograf dávají mnohem větší prostor hercům. Ti dokáží diváka uvést do děje jen za pomoci své mimiky, řeči těla a pár citoslovců, a navíc vyvolat salvy smíchu jednoduchými, ale chytrými vtipy, které pochopí každý divák nehledě na to, jakým mluví jazykem, či kolikáté zrovna slavil narozeniny.

Lampy zprostředkují malou taneční vsuvku, Ryba nás vezme do říše snů, a velké finále si po sebe ukradne scénka Kůň, v které se skloubí to nejlepší z večera dohromady. Opět zazáří černé postavy, které propůjčí trochu lidských vlastností čtyřnohému stvoření, a to společně s mladým číšníkem opět rozesměje celý sál a zakončí tak fascinující show.

Pokud popustíte uzdu své fantazii a otevřete mysl, zjistíte, že celé představení je propleteno metaforami a symboly, které skrývají další vtipy nebo pointy. Příjemné ale je, že i bez všech metafor a skrytých významů je vystoupení příjemnou podívanou, která vám dovolí uprchnout od reality do světa kouzel a fantazií.

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!