V Divadle Disk bude Cizinec hledat byt. Studenti vsadili na příběh Egona Hostovského

V Divadle Disk bude Cizinec hledat byt. Studenti vsadili na příběh Egona Hostovského  

Cizinec hledá byt. Na tuto knihu českého spisovatele Egona Hostovského vsadili studenti čtvrtého ročníku Katedry činoherního divadla pražské DAMU při své první premiéře blížící se divadelní sezóny.

Přelomový výzkum v oblasti medicíny přijíždí z České republiky do New Yorku dokončit lékař Václav Marek. Trápí ho ale jeden přízemní problém - neví, kde se ubytovat. Při hledání střechy nad hlavou se setkává s nejrůznějšími obyvateli nejlidnatějšího města Spojených států. A nevyhne se při tom ani střetům a drobným či větším konfliktům. Jak si s těmito nepříjemnostmi poradí? 

“Klíčový motiv hledání, obsažený už v samotném názvu Hostovského románu, je základní vlastností člověka a na různých úrovních s ní operujeme na denní bázi. Hledáme partnery, odpovědi, informace,” přibližuje inscenaci, která bude mít premiéru 15. září v Divadle Disk, dramaturgyně Kateřina Slezáková. “Hostovského cizinec jako by společně s bytem hledal i adekvátní komunikační klíč, jak jednat s ostatními lidmi. Jak zvládnout běžnou komunikaci se sousedem, domácím, přítelem. Jak překlenout trapnost banálních rozhovorů, omluvných frází a vnucovaných zdvořilostí, které jej odvádějí od skutečného poslání,” dodává. 

Režisér Tomáš Loužný je přesvědčený, že román ze čtyřicátých let minulého století je aktuální i v dnešní době. “Podivný sled epizod na cestě doktora Marka za velkým životním posláním a neznámou ženou na druhé straně telefonu totiž představuje nenásilnou paralelu současnosti,” vysvětluje s tím, že byl tohle jeden z důvodů, proč se rozhodl právě pro knihu Cizinec hledá byt. “Snaha zachovat v průběhu procesu vzniku inscenace autorovu poetiku zároveň s nutností přizpůsobit ji potřebám jeviště je pro celý inscenační tým velkou výzvou. S herci se proto během zkoušení snažíme postihnout Hostovského lehce absurdní humor spojený s pocity vykořeněnosti člověka v cizím prostředí,” upřesňuje.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo DISK

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!