Na víno z nové perspektivy láká neobvyklá výstava ve valtickém zámku

Na víno z nové perspektivy láká neobvyklá výstava ve valtickém zámku  

Patříte mezi milovníky vín? Zcela netradiční pohled na tento oblíbený mok nabízí zájemcům výstava, která v srpnu probíhá ve sklepeních Zámku Valtice. Nepostradatelnou roli v ní hrají elektronové mikroskopy.

Když se řekne jižní Morava, okamžitě se každému vybaví víno. Málokdo ale ví, že je tradiční součástí tohoto regionu také elektronová mikroskopie. V Brně totiž každoročně vzniká přibližně jedna třetina celosvětové produkce těchto přístrojů, které jsou následně vyváženy i za hranice. A právě tyto dvě jihomoravské speciality se rozhodli spojit organizátoři jedinečné výstavy.  

Expozice Víno pod elektronovým mikroskopem totiž láká na neobvyklý pohled na víno. Návštěvníci na něj nepohlíží na dně sklenek, ale prostřednictvím mikroskopů. “Cílem výstavy je přiblížit návštěvníkům valtického zámku víno z nové perspektivy, prostřednictvím elektronových mikroskopů. Ty se v biologii běžně používají k výzkumu morfologie buněk, vývoji biokompatibilních materiálů, mikrobiologii a dalších disciplínách,” přibližuje výstavu Maroš Karabinoš, marketingový ředitel společnosti TESCAN, která spolu s Národním vinařským centrem výstavu pořádá. 

A organizátoři slibují skutečně unikátní zážitek. “Pokud je nám známo, tak podobná výstava dosud nikde neproběhla. Těšíme se na reakce návštěvníků. Snímky z mikroskopů chceme dále využívat jako propagační materiály,” dodává ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška. K učebním materiálům by pak jedinečné snímky, které ukazují estetiku okem neviditelného světa, chtěla zařadit Mendelova univerzita. 

Foto: vinarskecentrum.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Zámek Valtice nabízí i další akce

Místo konání: Zámek Valtice

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!