Národní galerie připomene výročí okupace Československa. Chystá nové výstavy i vstupy zdarma

Národní galerie připomene výročí okupace Československa. Chystá nové výstavy i vstupy zdarma  

Při příležitosti 50. výročí od okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy spustí Národní galerie ve Veletržním paláci nové výstavy tuto smutnou událost našich dějin připomínající. A nejen to. Co dalšího nabídne Opening 68?

“V letošním roce si připomínáme rozhodující okamžiky české historie 20. století. Národní galerie se zapojuje do projektu Společné století celou dramaturgickou řadou a připomínka tragických událostí 21. srpna 1968 tak nemůže v jejím programu chybět,” přibližuje generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt, “v den 50. výročí ožije Veletržní palác v rámci takzvaného Openingu 68. Budeme slavit svobodu a zároveň upozorňovat na její křehkost.” 

Mezi novými výstavami nebude chybět slavný cyklus fotografií Josefa Koudelky Invaze 68, který dnes patří již ke klasickým dílům poválečné reportážní fotografie. Návštěvníci se ho ale ve Veletržním paláci dočkají ve zcela nové koncepci. Historické snímky budou doplněny devítikanálovou videoinstalací se záběry Jana Němce, která návštěvníky ještě více vtáhnou do historického dění. 

Naopak současný pohled na českou historii chystá pro návštěvníky výstava Jiřího Petrboka Hořící srdce. Malíř, jenž nikdy nebyl součástí žádného uměleckého či generačního uskupení, vystaví v Národní galerii obrazy odrážející jeho zkušenosti se světem. “Jakkoliv volně, i tato výstava je reflexí posledního půlstoletí naší i světové historie. Reflexí, která je vyostřená a ironická, stejně jako intimní a citlivá. Petrbokovy pozoruhodně odrážejí jednu velkou lidskou zkušenost se světem, který nás obklopuje, se světem nesmírného strachu i hluboké lásky,” představuje výstavu její kurátor Otto M. Urban. 

Třetí z výstav pak návštěvníkům připomene jiné významné výročí, které si letos připomínáme, a to sto let od založení Československa. Projekt Záhada Čapkova koberce vystaví vzácný koberec selendi se vzorem ptáků ze 16. století, jenž se stal inspirací Karla Čapka při psaní povídky Čintamani a ptáci. Kromě toho se mohou návštěvníci těšit také na exponáty z vinohradské Čapkovy vily, mezi nimiž nechybí několik koberců ani části vybavení pracovny. 

Přesně v den výročí okupace si budou moci zájemci zcela zdarma prohlédnout také výstavu Jiřího Koláře Úšklebek století. Ta probíhá jen do 2. září v paláci Kinských na Staroměstském náměstí a nabízí mimo jiné i Týdeník 1968 či soubor 66 koláží mapujících dramatické události. Ve večerních hodinách se pak budou moci návštěvníci přesunout právě do Veletržního paláce, kde bude kromě vernisáží nových výstav probíhat i hudební program  projekce snímku Pelíšky. 


| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní galerie - Veletržní... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!