Zvrhlé umění podle Hitlera i běsi Caravaggia. Na podzim do kin vstoupí filmy o výtvarnících

Zvrhlé umění podle Hitlera i běsi Caravaggia. Na podzim do kin vstoupí filmy o výtvarnících 

Jeden týden v říjnu, listopadu a prosinci bude v kinech patřit výtvarným umělcům. V rámci cyklu Umění v kině se na česká plátna dostanou tři snímky věnující se zakázaným umělcům v nacistické éře, objevitelce Vincenta Van Gogha a obrazům Caravaggia.

Umění v kině zahrnuje snímky Hitler versus Picasso, Van Gogh – o obilných polích a oblačném nebi a také Caravaggio – duše a krev.

Od 1. do 7. října budu moci diváci zhlédnout snímek první ze zmíněných filmů, který otevírá stále čerstvé rány z druhé světové války. Italský herec Toni Servillo (Velká nádhera) v něm přibližuje cestu mezi pěti současnými výstavami nacisty zapovězených umělců, jakým byl třeba Pablo Picasso, Henri Matisse nebo Claude Monet. Soustředí se také na tajné sbírky Hitlera a Göringa, ale také Cornelia Gurlitta, syna nacistického kolaboranta, který získal na 1500 děl známých výtvarníků.

Z filmu Van Gogh – o obilných polích a oblačném nebi. Foto archiv Aerofilms

V týdnu mezi 5. a 11. listopadem milovníky umění čeká film Van Gogh – o obilných polích a oblačném nebi, který divákům předkládá příběh Goghovy osudové ženy, která jako jedna z prvních rozpoznala jeho talent. Helene Kröller-Müllerová byla ve své době nejbohatší ženou v Holandsku – vlastnila kolekci čítající 300 umělcových obrazů. Tato žena významně přispěla k propagaci jeho tvorby.

Trojici filmů uzavírá Caravaggio – duše a krev, který bude v českých kinech k vidění od 3. do 9. prosince. Film nabízí detailní vhled do umělcových obrazů i do světlé a temné stránky jeho duše. S barokním malířem diváky seznamuje britský herec Jason Flemyng. „Tento snímek nás nechává vnořit se do ještě nezaschlého obrazu,“ ohodnotil dokument italský list Cinematographe.

Z filmu Caravaggio – duše a krev. Foto archiv Aerofilms

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!