Reflexe íránského režimu v instalacích, fotografiích i grafikách. V Praze vystavuje umělkyně Shadi Harouni

Reflexe íránského režimu v instalacích, fotografiích i grafikách. V Praze vystavuje umělkyně Shadi Harouni 

Íránsko-americká umělkyně Shadi Harouni reflektuje ve svých dílech, která představuje Galerie hlavního města Prahy v Colloredo-Mansfeldském paláci, svou osobní zkušenost z poválečného a porevolučního Íránu a zkoumá vztah islamistů k výtvarnému umění a architektuře. Její videa, instalace, snímky a grafiky zde budou k vidění do konce září.

Ve svých dílech prezentovaných na výstavě Sním o tom, že je hora stále celá zkoumá Harouni postupy, jimiž se íránský režim snaží umlčet nepohodlné hlasy a skutečnosti. Umělkyně upozorňuje na nenápadné projevy rezistence vůči moci – sesuvy půdy v Indexu nežádoucích elementů odkrývají masové hroby, ve zrušeném slumu v cyklu Fáze vymazání I: Zabetonováno prosvítají betonem toalety.

Rozbitý nápis v díle MOSADEGH původně odkazoval k Muhammadu Mosaddekovi, jedinému demokraticky zvolenému předsedovi íránské vlády – z něj však zbyl jen nápis „dek“, v doslovném překladu „smrt žalem“. Přátelské fotbalové utkání uprostřed pemzového lomu vytváří v díle Nejlehčí z kamenů dočasnou autonomní zónu.

MOSADDEK Plexisklo, světlo, kabely 2017. Foto © Galerie hlavního města Prahy

Název výstavy, pojmenované po jednom z prezentovaných videí, souvisí s lomem v kurdistánských horách, které umělkyni přitahovaly svým vzhledem, historií a mytologií. Autorka dlouho pátrala po příbězích disidentů, kteří se v těchto odlehlých končinách skrývali. Souhra okolností způsobila, že zde umělkyně našla i protagonistu videa Sním o tom, že je hora stále celá, který vyrůstal s jejím zesnulým otcem a byl společně s ním z politických důvodů po léta vězněn.

 „Žádný z mužů v horách ta slova nikdy nevyslovil,“ zdůraznila autorka ohledně názvu své výstavy. „Nevím, jestli touží po době, kdy byla jejich hora celá, ale ptám se sama sebe, jestli k nim historie jejich odporu, kterému zasvětlili život, někdy přichází ve snu triumfující a úplná. Možná jsem jediná, která sní o tom, že je hora stále celá,“ dodala.

Sním o tom, že je hora stále celá. HD video, délka 17:06 min, 2017. Foto © Galerie hlavního města Prahy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!