Dobrý konec všechno spraví září barvami, symboly a energickou Annou Fialovou

Dobrý konec všechno spraví září barvami, symboly a energickou Annou Fialovou  

Shakespearovké slavnosti roku 2018 jsou do jisté míry odvážné. Zpracování málo známé hry Dobrý konec všechno spraví, která u nás nebyla v posledních letech uváděna, může některé diváky uvést do rozpaků, zvláště v kombinaci s režijní taktovkou Jana Antonína Pitínského.

Pojetí a nastudování příběhu na motivy Boccacciova Dekameronu na strohém pozadí září barvami, symboly i hereckými výkony. V prostorách Královské zahrady před Míčovnou Pražského hradu mají diváci možnost sledovat příběh neurozené Heleny, dcery bohatého lékaře, která se bezhlavě zamilovala do vysoce postaveného Bertrama. Záchranou králova zdraví se jí podaří za Bertrama provdat, její city však nejsou kvůli jejímu původu opětovány. K jeho skutečnému získání musí Helena podstoupit hořké peripetie a lsti.

Režisér Jan Antonín Pitínský obsadil toto představení opravdu zajímavě. V roli Heleny celým představením doslova září Anna Fialová, která zvládá zamilované i uličnické polohy s neuvěřitelnou lehkostí. Bertram, představovaný talentovaným brněnským hercem Martinem Siničákem, je až téměř novodobý slaboch, ničema. Postava francouzského krále, která nakonec celý příběh rozplétá, je v podání Martina Dejdara mistrovsky pojatá a v nejlepším slova smyslu až groteskní s jemnou paralelou k dnešním dnům.

Lhář a padouch Parolle, Betramův společník, je ztvárněn Ondřejem Pavelkou, který do této postavy vnáší verbální humor opřený o aktuální dění kolem nás. Matka Bertrama Marie Durnová jako Hraběnka Rousillonská, svým pojetím role vytváří aristokratický protějšek ostatním postavám. V inscenaci se zároveň místy záhadně objevuje postava žabáka, jejíž smysl nám však bohužel zcela unikl. 

Hudba Vladimíra Franze a kostýmy Jany Prekové dotváří jevištní rej, který je mixem historických a moderních prvků a symbolů. To částečně vynahrazuje poněkud kolísavou dynamiku celého představení. A pokud byste snad čekali klasický humor, nedočkáte se ho. Jedná se přece jen o hořkou komedii, nicméně je skutečně fresh zábavou na letní večer.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!