V Praze se otevřelo nové Museum skla Portheimka. V barokním letohrádku představuje moderní sklářské umění

V Praze se otevřelo nové Museum skla Portheimka. V barokním letohrádku představuje moderní sklářské umění 

Unikátní barokní stavba – letohrádek Portheimka na pražském Smíchově se stal sídlem nového Musea skla. Expozice obsahuje moderní a současné umělecké sklo ze sbírek Musea Kampa či Uměleckoprůmyslového musea. U příležitosti otevření muzea zde až do 4. listopadu probíhá výstava americké umělkyně Karen LaMonte, která prezentuje své trojrozměrné šaty z křišťálového skla.

Fenomén českého skla je tak známý, že je dobře, že v Praze konečně vzniká samostatné muzeum skla. Řada vystavených prací pochází z původní sbírky Medy a Jana Mládkových, kteří české skláře neúnavně sledovali a jejich díla vystavovali ve svém washingtonském domě, čímž pomáhali šířit slávu českého skla,“ nechal se slyšet předseda správní rady Musea Kampa Jiří Pospíšil.

Cílem expozice je zdůraznit atmosféru letního sídla slavného architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Každá z prostor Portheimky dostává svou náplň odkazující ke známým fenoménům baroka. Exponáty od sklářských mistrů v průběhu uplynulých měsíců zaplnily místnosti letohrádku nově nazvané Kaple, Hodovní síň, Mramorový sál, Krajina, Kabinet a Divadlo.

Ze stálé expozice Musea skla Portheimka. Foto archiv muzea

V expozici návštěvníci najdou výhradně moderní a současné umělecké sklo z kolekcí Musea Kampa, Uměleckoprůmyslového musea, soukromých sběratelů a samotných umělců. Odkazuje na fakt, že na několikatisíciletou historii sklářství navázal ve 2. polovině 20. století nový umělecký obor, tzv. ateliérové sklo. Ze skleněného materiálu začala vznikat díla srovnatelná se současným malířstvím a sochařstvím.

Ohniskem rozvoje se stalo bývalé Československo a jména osobností jako Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová, Miluše a René Roubíčkovi nebo Václav Cigler byla známá po celém světě. Jejich díla v Museu skla Portheimka doplňují práce dalších sklářských umělců několika generací a v Kabinetu také díla významných výtvarníků z Evropy, Asie a Ameriky. Celkem je v expozici na 170 objektů.

U příležitosti otevřené stálé expozice Musea skla Portheimka je zahájena i krátkodobá výstava fenomenální americké výtvarnice Karen LaMonte s názvem Oděná světlem. Výstava mimo jiné představí výběr fascinujících křišťálových šatů, jimiž tato v Česku žijící a tvořící umělkyně celosvětově proslula.

Z výstavy Karen LaMonte / Oděná světlem. Foto archiv muzea

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!