Skupova Plzeň rozdala ceny a uvedla poslední inscenace

Skupova Plzeň rozdala ceny a uvedla poslední inscenace  

O víkendu vyvrcholil Mezinárodní festival loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň, který letos probíhal v termínu od 13. do 17. června. A ani tento rok samozřejmě nechybělo rozdávání cen. Tentokrát vybírala festivalová porota z celkem 17 soutěžních českých i slovenských inscenací, jež vznikly v uplynulých dvou letech.

“Skupova Plzeň je nejvýznamnější bilanční loutkařskou přehlídkou v České republice. Potvrdil to i letošní ročník, který nabídl divákům i odborné veřejnosti kompletní zprávu o současném českém loutkařství a divadelní tvorbě loutkami ovlivněné,” vysvětluje ředitel festivalu Jakub Hora, “a letos přinesl velmi dobrou zprávu: loutkové divadlo v České republice se stále rozvíjí, přináší nová témata, divadelní formy a impuls a je oblíbené u všech generací. Pro nás to určitě přinese motivaci do dalších let.” 

A kdo si letos odnesl ze Skupovy Plzně ocenění? Čestné uznání udělila porota Fortuně Hernandéz za scénografii k inscenaci Tisíc tuctů souboru Plata Company. Za stejnou hru si odnesli cenu rovněž Eliáš Jeřábek, Štěpán Lustyk a Dominik Migač, a to za kolektivní herectví. Čestně oceněn byl rovněž Marek Bělohlávek za hudbu ke hře Bajaja a wroclawský Teatr Lalek za inscenaci Pomník. Za dramaturgicko-režijní koncept byl odměněný Jakub Maksymov, textem nejvíce zaujal Vítek Peřina a režijně-hudebním konceptem Filip Homola. Kompletní seznam oceněných naleznete na oficiálních stránkách festivalu. 

Západočeská metropole se v uplynulých dnech stala Mekkou loutkařů nejen z České republiky. V Plzni se totiž představily i soubory ze zahraničí, konkrétně z Polska, Dánska i z Francie. Tisíce návštěvníků si během několika festivalových dní mohly užívat jak produkce v divadelních sálech, tak inscenace pod širým nebem. Připraveny byly rovněž výstavy, workshopy i koncert. V programu nechyběla ani setkávání s profesionály, kterých se do Plzně sjelo spousta - až na 300. Vrcholem uplynulého ročníku se stalo představení Divadla bratří Formanů Deadtown, jehož šest uvedení bylo okamžitě beznadějně vyprodáno. 

Další ročník Skupovy Plzně se uskuteční až v roce 2020, festival je totiž bienále. Za dva roky se tak mohou divadelní nadšenci těšit již na 34. ročník. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!